Långjäst morgonbröd

Långjäst morgonbröd

6 dl varmt vatten
2 teskedar salt
25 g jäst
13 dl ekologiskt vetemjöl, kan även varieras med 1 dl kornmjöl, någon del durumvete eller vetemjöl special

  1. Rör ut jästen i det varma vattnet tillsammans med saltet
  2. Rör ned vetemjölet, lite i taget, rör om tills allt är blandat
  3. Sätt bunken svalt med lock (t.ex. tallrik) över över natten
  4. Gå och lägg dig och sov tills du vaknar
  5. Sätt ugnen på 275 grader
  6. Mjöla bakbordet, häll upp degen, skrapa ur bunken
  7. Lägg bakpapper på en plåt
  8. Vänd runt degen i mjölet så att den inte är kladdig, obs! den ska inte knådas
  9. Dela degen i tre delar med degskrapa eller vass kniv, mjöla in snittytorna
  10. Flytta försiktigt till bakplåten
  11. Låt jäsa under handduk i 15 minuter
  12. Baka i 275 grader i 15 minuter
  13. Sänk värmen till 150 grader, baka i 20 minuter
  14. Låt svalna under duk i 10-15 minuter

Nu kallar du på din Expertpanel (Tage och Tekla) som kommer rusande med glada skall för kvalitetskontroll.

Originalet till detta recept kommer från Anna Bergenströms kokbok Annas mat, receptet heter Vridna baguetter. Vi har ändrat lite på receptet, bland annat kalljäser vi degen över natten vilket lockar fram smakerna bättre. Många krögare använder denna metod för att kunna servera nybakat bröd till lunch.
Detta inlägg publicerades i Bröd, Recept och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s