Chokladdoppade jordgubbar på en bädd av apelsin med vinsås och vispgrädde

Chokladdoppad jordgubbeDen här rätten kombinerar på ett magiskt vis smakerna av jordgubbe, citrus, choklad och vispgrädde, smaker som gifts ihop i himmelriket.

Det är också dit du tas när du tar den första tuggan. Pengarna tillbaka om det här inte är en av ditt livs godaste efterrätter.

Receptet är från 80- eller början av 90-talet, jag kommer inte ihåg var jag fick det ifrån, eller ens om jag fortfarande följer originalreceptet. Gott är det i alla fall.

Jordgubbar, typ 1/2 liter per person
Blockchoklad (helst mörk, man kan använda hälften vit för utseendets skull, apelsinsmak är också god)

Vinsås (4 personer)
1 dl socker
1 dl vitt vin, gärna något fruktigt
1 msk citruslikör

3 dl Vispgrädde eller vispbar vegogrädde, t.ex. Soyatoo
Apelsiner (1/2-1 per person)
Citronmeliss för garnering

  1. Smält blockchokladen i vattenbad, dvs lägg chokladen i en skål, sätt ned skålen i en stor kastrull med vatten, värm kastrullen tills chokladen smälter och blir mjuk
  2. Skölj jordgubbarna, skär av stjälkarna så att de går att ställa upprätt med toppen upp
  3. Doppa toppen av jordgubbarna i chokladen, ställ dem på bakpapper
  4. Smält sockret på låg värme i en tjockbottnad kastrull
  5. Häll i vinet och grips inte av panik om sockret bildar en tjock klump i botten, fortsätt på låg värme tills sockret löst upp sig i vinet
  6. Ta av vinsåsen, låt den svalna, smaksätt med citruslikören (ej absolut nödvändigt, men blir bättre)
  7. Skär skalet av apelsinerna, skär dem i tunna skivor, lägg dem vackert på ett fat med kanter eller lägg upp dem på desserttallrikar, de ska gå att hälla på vinsåsen
  8. Häll på vinsåsen
  9. Vispa grädden, bred den över apelsinerna
  10. Ställ de chokladdoppade jordgubbarna i grädden ovanpå apelsinerna
  11. Garnera med citronmeliss

KockmössaKockmössaDet här är en lite pysslig rätt att göra, det är bra om man är två eller flera. Å andra sidan kan det vara ett kul pyssel en sommareftermiddag medan man förbereder middagen tillsammans. Starta eventuellt med att göra vinsåsen parallellt med att chokladdoppningen pågår.

I originalreceptet blandade man vispgrädden i vinsåsen, då flöt den ut och var inte längre vispgrädde. Det var väldigt gott, men jag tycker att det blir lite mer estetiskt tilltalande om man först häller på den svalnade vinsåsen över apelsinerna, sedan brer över vispgrädden.

Söker du goda ingredienser som till exempel kakao till efterrätter eller kakor kan du köpa eller handla det online på nätet från Annes Hus webbutik som du hittar på www.anneshus.se
Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Efterrätter, Recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s