Konstmuseet Gösta Werner och havet i Simrishamn

Gösta Werner, självporträtt beskurenEn av mina favoritplatser på Österlen dit jag gärna tar goda vänner på besök är konstmuseet Gösta Werner och havet i Simrishamn. Förutom målningar av Gösta har museet utställningar med andra konstnärer.

Gösta var god vän till mina föräldrar, han brukade vara på stranden vid Hagestad och bada med oss och mina föräldrars goda vänner på somrarna på 70-talet. Gösta var en före detta sjöman som startat som jungman och avancerat till kapten. Han hade rundat Kap Horn på segelfartyg och kunde berätta de mest hårresande historier om stormar och äventyr i skumma hamnkvarter jorden runt. Vissa av historierna innehöll dessutom vissa uns av sanning.

När jag var elva tolv år, var det underbart att sitta och lyssna till Göstas skrönor. Efter att ha utbildat sig till konstnär började han först att måla modernistiskt, därefter övergick han till att göra målningar av sina teckningar i sina dagböcker som blev hans karakteristiska stil. Ibland målade han på segelduk.

Hans hus i Örnahusen var fyllt av gammal segelduk, färgburkar och målningar i en salig röra. Förutom att måla har han designat en snaps, Gösta Werners dambesk samt illustrerat en bok om kappsegling med text av Pelle Gedda.

Muséet tillkom på initiativ av hans gode vän Rune Skarvik, det ligger bredvid Hotell Svea nere vid småbåtshamnen i Simrishamn. Det är inrett på ett sätt som Gösta skulle ha älskat och är en plats dit jag gärna återkommer.

Till min mammas 50-årsdag målade Gösta en målning åt henne som vår pappa skänkte till museet när hon dog. Det känns mycket bra att fler än vi kan få njuta av den.

Vill man stödja museet bör man gå med i Gösta Werner Sällskapet, det kostar 200 kronor om året och förutom entré till museet får man en litografi baserat på Göstas konst. Medlemskap ordnas på plats i museet.

Om du är på besök på Österlen, missa då inte denna pärla!

Detta inlägg publicerades i Österlens bästa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s