Med mycket grönt, Markus Aujalay

Med Mycket Grönt, Markus Aujalaystjärnastjärnastjärnastjärna Ibland kan jag bli så avundsjuk på folk som kommer från kulturer med välsmakande mat. Ta Markus Aujalays recept på fänkålssoppa till exempel. Jag kan se det framför mig. Han har köpt eller skördat några fräscha fänkål, han tittar i skafferiet plockar fram lök, vitlök, olivolja, vitt vin, buljong, vitvinsvinäger och oliver, d.v.s. stapelvaror i ett medelhavshushåll.

Mecka ihop det och simsalabim har du en gourmetsoppa som går att göra en vanlig vardag. Man märker att mästarhanden är framme när han duttar i vitvinsvinäger på slutet. Surt och surt kompletterar och tar ut varandra och blir pricken över i:et, ett av proffskockarnas trick.

Hela boken är så här, enkla recept med mycket fräscha grönsaker tillagade med medelhavsmetoder. Enormt gott att äta.

En av mina och Annas favoriter inspirerat från den här boken är Toscansk bönsallad, även om vi har gjort vissa modifieringar. Och det är här den sista stjärnan fattas för oss vegetarianer för en del recept har fisk och kött och många har hönsbuljong. Det där tar man bort och byter mot en god grönsaksfond istället.

Om du vill komma igång med att laga grönt, eventuellt bara som roligare tillbehör, så är Med mycket grönt en alldeles utmärkt kokbok.

Detta inlägg publicerades i Böcker, Kokböcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s