Sjabbigt skick

Sjabbigt skickSom läsare av vår blogg lagt märke till tycker vi om att skoja med den så kallade franska lantstilen, även känd som shabby chic, som är så populär i heminredningsreportage. Ett inslag i denna stil är möbler med halvt avskrapad vit färg, troligen ska det signalera någon form av bohemisk attityd till livet.

Verkligheten är alltid krassare. Tag denna avporträtterade trädgårdsstol. I själva verket är den ett projekt som bara kommit en tredjedel av vägen, inte resultatet av ett aktivt val.

Idag läste jag i Österlenmagasinet om några damer som öppnat B&B. För att få till den rätta stilen hade de skrapat vit färg av ett IKEA-bord!

Detta må väl vara hänt, även om det är tämligen fånigt. Värre är när gamla kulturskatter misshandlas med färgskrapan eller det hemska oskicket att kleta vit färg på allt som inte kan springa sin väg. På 80- och 90-talet förstördes en förskräcklig massa möbler för evigt genom avlutning. Idag är det vit färg och färgskrapan som är hotet mot vår kulturarv.

Vi vill inte bo i ett museum och vi tycker att man ska ha respekt för traditionen, fortsätta i tangentens riktning som en god vän så fyndigt uttryckte det.

Sjabbigt skick? Jag tror inte det…

Detta inlägg publicerades i Byggnadsvård, Livet på landet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sjabbigt skick

  1. Micke o Helga skriver:

    Du är inte ensam om att tycka så om shabby chic och vad den stilen har för negativ inverkan på kulturarvet. Jag är innerligt trött på att se alla dessa skräpföremål som säljs för väldigt dyra pengar. Bättre att gå på loppis och hitta pärlorna till trädgården eller vad det månde vara.

    • Jens skriver:

      Tack! Er egen blogg är mycket fin, det ser ut som om ni är sysselsatta. Om ni inte redan är med i Svenska Byggnadsvårdsföreningen så gå med där. Jag förmodar att ni redan är lyckliga ägare till Att renovera torp och gårdar. Lycka till med ert projekt, skynda långsamt.

  2. Pingback: 3 månader med bloggen | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s