Kiviks marknad och HBT-rörelsen

Idag har vi gått en runda på Kiviks marknad. Jag köpte en påse marknadskarameller av Kajs Konfektyr från Markaryd. Karamellerna smakade exakt som de gjorde i min barndom, och det blev en blixtsnabb minnesresa tillbaka till 1960-talet. Tänk att smaker kan finnas kvar i minnet efter så många år, och väcka så mycket till liv igen. Nästan som Proust och madeleine-kakan…

När vi gick runt på marknaden kom jag att tänka på Malmö-originalet Tage Tosa som strippade på Kiviks marknad en gång i tiden (det är Tage i mitten på bilden, och bilden hittade jag på denna sida). Tage lämnade tidigt garderoben och han var på många sätt en föregångare till den moderna HBT-rörelsen. Han var transperson och levde öppet som kvinna redan på 1950-talet, långt innan Pride-festivalerna ens var påtänkta. Min mamma minns att Tage hade damcykel, gick på damtoaletten på EPA-baren och hade Malmös snyggaste högklackade skor och flottaste handväskor. I slutet av 1990-talet var han en parant äldre ”tant” med ovanligt mörk röst. Jag och min hund Pella brukade möta honom på centralstationen i Malmö. Tage tyckte mycket om hundar och ville alltid hälsa på Pella, men hon var lite skeptisk mot honom (det var nog basröstens fel för jag uppfattade alltid honom som snäll).

Vi såg för övrigt inga stripptält på marknaden idag, men mycket annat underligt.

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kiviks marknad och HBT-rörelsen

  1. Pingback: 3 månader med bloggen | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s