Arboretet i Esperöd

I vinter blir vi förhoppningsvis av med vår eländiga granskog. Vi funderar på att anlägga ett arboretum där, mycket inspirerade av Arboretet i Esperöd precis söder om Kivik. Ett arboretum är en park med ovanliga träd.

Esperöds arboretum anlades av ryttmästare Wallis på 1920-talet. Under många år brydde sig ingen om det, men det har nu restaurerats av föreningen Kiviks Esperöds Arboretet där många kunniga växtentusiaster är verksamma.

En rundvandring tar cirka en halv eller en timme. Om Tekla får bestämma går det mycket snabbt, hon älskar att sno runt bland gångarna och busksnåren. Bland annat kan man beskåda en 500-årig ek och där finns ovanligt många exotiska barrväxter, många mycket ståtliga.

Har man lite extra tur träffar man den sympatiske ägaren till Esperöds Herrgård som gjort det möjligt för föreningen och allmänheten att besöka det fantastiska arboretet. När vi träffar varandra hamnar vi i intressanta diskussioner, speciellt sådana om träd och trädplantering eller om Jean Gionno’s novell Mannen som planterade träd, vilken beklagligtvis inte längre går att hitta på Sveriges Radios lyssningsarkiv.

Intill arboretet ligger även Kivikås Frukt AB som har en gårdsbutik. Deras must är något beroendeframkallande.

Att bli medlem i föreningen kostar 100 kronor. Då stöder man en av Österlens främsta sevärdheter. Kombinationen med ett besök i Kivikås gårdsbutik gör platsen till en av Österlens bästa.

Bilden lånad från föreningens hemsida.
Detta inlägg publicerades i Österlens bästa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s