Med inspiration från Libanon

Lebanese White BushIbland är det märkligt hur vissa smaker gifter sig med varandra på ett näst intill magiskt sätt. Vi hade ugnsstekt vår första Lebanese White Bush (en zucchini) och jag satt och funderade på hur dess milda, lite melonliknande smak bäst skulle komma till sin rätt.

Efter ett dygns funderande kom jag på att den nog skulle passa bäst med smaker från sin vilda hembygd, t.ex. mynta som används mycket i matlagning de östra medelhavsländerna.

Ett par nyskördade gulbetoer kom med som en joker i leken och blev en gulbetssallad till förrrätt som egentligen inte hade med saken att göra.

Zucchinin varmluftsstektes på sedvanligt sätt. Till detta en couscous-sallad med kikärtor, en yoghurtsås med mynta, stekt haloumi och grillad fänkål.

Couscous är inte strikt libanesiskt, det borde ha varit en tabouleh istället, men det fungerade fint tillsammans.

De här smakkombinationerna blir så otroligt, magiskt goda tillsammans därför att evolutionen har experimenterat fram dem i generation efter generation där andra mindre välsmakande kombinationer fått dö sotdöden. Om det här låter som en predikan från en Slow Food-missionär, är det för att det är just vad det är. 🙂

Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s