Penny Lane: Rosen med det hopplösa namnet

När jag bodde i lägenhet drömde jag om en stor trädgård med många rosor. Rosorna skulle ha gammaldags namn, de skulle vara döpta efter franska grevinnor och kungliga älskarinnor, eller berömda trädgårdsmästares fruar. När jag väl fick min trädgård sprang verkligheten snabbt om drömmen. De gammaldags rosorna som jag drömt om var antingen rosa (och det passar inte till faluröda husväggar) eller känsliga för en massa sjukdomar – och för det mesta var de både och.  Efter några säsonger insåg jag att moderna rosor är de som trivs bäst i vår trädgård. De engelska Austin-rosorna frodas hos oss, och de har ju dessutom vackra namn. Men bäst av alla rosor jag planterat genom åren är en modern klätterrros med det fullständigt hopplösa namnet Penny Lane…

Penny Lane har New Dawn som sin ena ”förälder”, men är i min mening på många sätt en mycket bättre ros än New Dawn. Blommorna håller längre, plantan blir buskigare och kraftigare med oavbruten blomning från midsommar till oktober. Bäst av allt är att blomfärgen passar perfekt till falurött. Knopparna ser ut som marsipanrosor men den fullt utslagna blomman är ganska stor och flat. Doften är ljuvlig!

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Rosor, Trädgård och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Penny Lane: Rosen med det hopplösa namnet

  1. Pingback: Rosens namn | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s