Konsten att vara snäll

På vår bloggstatistik kan vi se vad våra besökare har sökt på för att komma till vår sida. Till vår stora glädje finns det någon som har sökt på hjärtmedicin för hundar och kommit till vårt inlägg om hur man kan ta hand om en hjärtsjuk hund.

Det känns väldigt bra att kunna hjälpa en annan människa. När Tekla blev hjärtsjuk sökte vi förgäves på nätet efter denna information.

Stefan Einhorn gav 2005 ut den fantastiska lilla boken; Konsten att vara snäll. Om minnet inte bedrar mig alldeles så tar han i denna bok upp en enkel och underbar idé, mikrogodhet.

Idén är att man inte behöver vara Moder Theresa för att göra världen bättre. Om alla är lite snälla varje dag, blir det väldigt mycket bättre för alla. Ett väldigt enkelt exempel finns i Australiens Outback. Där hälsar alltid människor på varandra när de möts i bilar eller på gatan. Står man stilla med sin Landcruiser i öknen och någon annan kommer förbi, så stannar de och undrar om allt är ok.

Det är en ganska enkel och okomplicerad omtanke men den sammanlagda effekten blir en alldeles överväldigande känsla av vänlighet och omtanke. Att komma tillbaka till Sverige där ingen hälsar på någon är chockartat efter en sådan upplevelse. Och då är svenskar ändå en icke-aggressiv kultur där vi inte skriker och gapar åt varandra.

Stefan Einhorn skriver i sin bok om risken att bli uppfattad som mesig och naiv om man är snäll. Jag skulle säga att det förhåller sig tvärtom.

För att vara snäll behöver man både vara modig och insiktsfull om andras behov. Mod och integritet behövs för att våga stå emot det onda och det likgiltiga. Insiktsfullhet innebär att man måste se andra som de är och hjälpa dem och stödja dem utifrån deras behov. Det kan innebära att göra ingenting, att lyssna och bekräfta eller att göra något aktivt för dem.

Thomas av Aquino upprättade långa kataloger med handlingar som han klassificerade som mer eller mindre goda eller onda. Han ansåg bl.a. att handlingar som man gjorde enbart för att bli sedd som god var mindre värda än goda handlingar som skedde diskret i det tysta.

Hur det nu än är med den saken, så fundera lite på idén med mikrogodhet. Kanske finns det någon liten handling som du kan göra som inte kostar på och som gör någon annans liv bättre. En köttfri dag, att avstå från en sur kommentar, att bjuda på ett vänligt ord eller att bjuda arbetskamraterna på jordgubbsglass efter lunchen.

Ingen kan ta ansvar för att ställa allt elände till rätta. Alla kan göra något snällt varje dag.

Detta inlägg publicerades i Böcker. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsten att vara snäll

  1. matpolisen skriver:

    Vilket fint inlägg. Jag tror att man ska försöka sprinkla allt man gör med lite godhet. Det är inte mesigt. Det är starkt. Kylan är så enkel att dras med i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s