Vårda fönster

När hösten och vintern närmar sig är det dags att se om sitt hus. En av de enklaste åtgärderna är att vårda sina fönster. Våra är enkelfönster målade med linoljefärg, många rutor är av handblåst glas. På vintern sätter vi upp innanfönster.

Gamla fönster har ett illasinnat rykte om sig att kräva mycket underhåll. I själva verket är det en av de enklaste sakerna med att vårda ett gammalt hus att hålla fönstren i gott skick.

Första hjälpen

Den enklaste åtgärden man kan göra med sina ytterfönster är att pensla dem med en blandning av 90 % linolja och 10 % balsamterpentin. Blekt linoljefärg blir som ny och fönstret får ett förnyat skydd mot höst- och vinterstormarna. Gör detta innan du sätter igång med stora projekt med renovering av fönster.

Medelstora renoveringen

Om allt trä är helt och det mesta av linoljekittet sitter kvar, men färgen har börjat flagna och lossna kan man slipa ned färgen, grunda med rå linolja och terpentin, bättra på kittet och måla om. Jag slipar med grovt papper 40-80, dels för att få bort färgen, dels för att vi målar med Ottossons guldockra som har tjock pigment och inte går att stryka som en lackfärg. Finlir med 240-papper är bortkastat.

Linoljefärg målar man bäst när det inte är för varmt och soligt, helst en molnig dag med 15-20 grader. Nya fönster skruvar jag i öglor på överkarmen och hänger i stallet för att måla och torka. Så länge det är plusgrader kan man måla. Ju kallare det är desto längre tid tar det att torka.

De av våra fönster som såg skabbigast ut behövde bara en slipning, grundning med olja och ett nytt lager färg för att få ett nytt liv. Har man väl gjort detta jobb är det enda man behöver göra är att ge dem första hjälpen (se ovan) i början av varje höst.

Den stora renoveringen där man byter kitt, eventuellt rutor, spröjs och ruttet trä, finns då och då beskriven i hus- och byggnadsvårdstidningar. Det kan vara lönt att låta en utbildad fönsterrenoverare göra detta, de har trots allt utbildning och rätt maskiner.

Innerfönster

Till höstbestyren hör att sätta upp innerfönstren. Detta gör man en dag medan det fortfarande är så varmt ute att man inte har börjat få kondens på ytterfönstren. Kondens uppstår när den varma fuktiga innerluften möter den kalla ytan på ytterfönstret. Det är detta man vill hindra genom att sätta upp innerfönster samt att hindra kallras vid fönstren.

Det får inte vara helt tätt vid ytterfönstren mot utsidan, eventuell kondens måste få chansen att lufta ur. Har man bara ytterfönster som vi t.ex. har i sovrummet måste man däremot ovillkorligen täta så att det inte blåser rätt in. Med eller utan ytterfönster behöver det vara så tätt att det inte kan regna eller snöa in.

Runt karmarna på innerfönstren tätar man så mycket man kan för att undvika kondens på ytterfönstrens insida. Vi har provat med bomullsband, vilket inte hjälpte mycket. Tyvärr fungerar silikontätning bättre.

Av tradition brukar man lägga fönstervadd mellan ytter- och innerfönster, vilket påstås suga åt sig fukt, vilket jag är lite tvivlande till hur mycket det påverkar. Man kan sätta små tomtar och julprydnader där till jul, det är kanske den största nyttan.

Gliporna runt karmarna tätar vi med lindrev, det går att återanvända. Springan mellan innerfönstrens karmar och mot fönsterkarmen (de du fyllde med lindrev) tejpas över med fönstertejp. Den finns att köpa i byggnadsvårdsbutiker och hos fönsterrenoverare. Eventuellt räcker det med den ena åtgärden, antingen lindrev eller fönstertejp.

När du är klar med tätningen ska ingen varm luft från huset kunna tränga ut till ytterfönstren. Nu har du en isolering som är minst lika bra som ett industrifönster.

Mödan värt

Låter det som mycket jobb? Borta på bygghandeln har de ”underhållsfria” i plast och aluminium med jätteblankt och slätt glas. Fall inte för denna frestelse.

Fönstren är husets ögon. Inget skapar mer karaktär åt ett gammalt hus än ett lätt och smäckert fönster av kärnvirke med handblåst glas som bryter ljuset vackert.

Faller man för frestelsen att byta ut sina vackra gamla fönster mot industrifönster har man tagit första steget mot att döda husets själ och personlighet. Den lilla ansträngning det innebär att olja fönstren varje höst ger sjufalt för att inte säga tiofalt igen av skönhet och komfort.

Detta inlägg publicerades i Byggnadsvård. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vårda fönster

  1. Karin skriver:

    Hittade din blogg av en slump ikväll! Härlig läsning!
    http://www.askastradet.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s