Howlin Wolf: Smokestack Lightning

Lokalföreningen är platsen där man så småningom träffar alla man någonsin har känt. Idag träffade vi en före detta kollega som har som hobby att arbeta med museijärnvägen mellan Brösarp och St. Olof. Jag tipsade honom om Smokestack Ligthning med Howlin Wolf. Låten är en hyllning till sydstaternas lokomotiv som ångade upp mot den relativa friheten i Chicago med gnistorna sprutande ur skorstenen.

Den här version är live från England 1964, kolla in alla revisorerna i publiken. Willie Dixon på bas och som alltid Hubert Sumlin på gitarr. Det är värt att även leta rätt på studioversionen på YouTube. Det här är inte en traditionell bluestolva men i min mening är det den bästa blueslåten av dem alla.

Detta inlägg publicerades i Blues. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Howlin Wolf: Smokestack Lightning

  1. Jonas skriver:

    Intressant med takten i musiken, kan helt klart härledas från boggievagnar som går på ett skarvspår. 10-metersräler, som var vanliga då man byggde järnvägar för hand (10 meter är den längd fyra man orkar bära) ger den där täta karaktären i rytmen. Intressanta rytmer uppkommer också av olika loktyper. Jag har själv hört en fantastisk rytm från ett lok med boggie framtil, tre drivhjul och en fyraxlig tender. Själv stod jag på en tvåaxlig vagn direkt efter. Går inte att beskriva med ord, men axelavstånd och fart ger upphov till synkoperade skarvljud beroende på loktyper och vagnssammansättningar. Jag menar, utan bevis, att vissa av våra jazz och bluesrytmer har sitt ursprung från musikaliska resenärer som stått och lysssnat på skarvdunket på de öppna plattformar som dåtidens tåg alltid hade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s