Dagens gladaste nyhet!

Tekla och Jens har varit på Djursjukhuset i Malmö idag för att få hennes hjärta scannat och för att hämta ut nya recept på Fortekor, Furix och Vetmedin. Scanningen gav ett oväntat och mycket glädjande besked: Teklas hjärtfunktion har förbättrats sedan den förra scanningen som gjordes för ett år sedan! Det finns inga ord som kan beskriva hur glada vi är!

När Tekla drabbades av akut hjärtsvikt i april 2009 visade undersökningarna att hennes hjärtsjukdom var mycket långt framskriden. Vi ställde in oss på det värsta och tog en dag i taget. Först hoppades vi på att få en sommar till med henne, och när sommaren och hösten hade gått började jag ana att vi kanske skulle få fira hennes 10-årsdag i december.

Så rullade det på tills hon åkte på livmoderinflammation i våras, men tack vare den duktiga veterinären Mia A på Djursjukhuset fick vi hem Tekla också efter denna pärs. Det tog ungefär två veckor innan hon återhämtat sej från operationen, men sedan dess har hon stadigt blivit piggare och piggare. Hon orkar gå på riktigt långa promenader, rusa i trädgården, jaga katter och älgar och hitta på andra sorters ofog som gör ett hundliv meningsfullt. Ingen som ser Tekla idag kan tro att hon är en sjuk hund, eller en hund som inte njuter av tillvaron till 100%.

Vi har skrivit det tidigare och gör det igen: Ge inte upp hoppet även om din hund visar sig ha en framskriden hjärtsjukdom. Acceptera inte att låta din kompis somna in innan man provat att medicinera med t ex Vetmedin, och tveka inte att kontakta en annan veterinär om du känner dej det minsta tveksam till de besked du fått.

Vi kan se i vår statistik att många besökare hittar hit efter att ha sökt på hund och furix, hjärtsjukdom eller liknande. Jag hoppas verkligen att våra inlägg om Tekla och hennes hjärta är till nytta och tröst för er.  Vi vet att det inte är kört även om det ser mörkt ut, och vi vet att man inte nödvändigtvis gör fel när man beslutar sej för att låta sin hund leva trots att den är beroende av mediciner. Vi saknade sådan information när Tekla blev sjuk. Det enda vi hittade när vi googlade på hennes diagnos var vetenskapliga forskningsrapporter som vi inte förstod särskilt mycket av och onyanserade foruminlägg som menade att det är djurplågeri att låta en hund leva vidare om den är beroende av medicin.  Det var verkligen inte vad vi ville läsa just då, och vi hoppas att våra erfarenheter kan vara en liten motvikt till sådana påståenden.

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Hundar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Dagens gladaste nyhet!

 1. Pingback: Vårt lilla hjärta | Annes Hus

 2. Torgny Gustafsson skriver:

  Har en älskad Jack Russel. Hon börjar bli till åren, 17 år. Senaste tiden hostar hon mycket. Var i dag vid veterinär, han konstaterade vätska i lungorna och ordinerade Furix. De första dagarna ska hon ha 20 mg 2 ggr dag. Tycker det är väldigt mycket. Hur mycket blev Er hund ordinerad ?

  Mvh
  Torgny

  • Jens skriver:

   Tekla väger 12-13 kilo, hon får 40 mg Furix på vintern, 30 mg på sommaren. Du ska be dem kolla om din hund behöver något för njurarna, t.ex. Fortekor och för blodkärlen / hjärtat, Vetmedin.

   Furix / Impugan är bara vätskedrivande.

   /Jens

   • Annette skriver:

    Tusind tak for jeres fortælling om Tekla. Vores elskede cocker spaniel Manon på ni år har fået konstateret fremskredet hjertesygdom, og vi blev meget bange for, at det var slut for hende. Men hun fik ordineret Furix, Fortekor og Vetmedin, og er nu efter en uge på vej til at nyde livet igen. Tak for jeres dejlige og nyttige hjemmeside, som gjorde, at jeg fandt lidt optimisme midt i det sørgelige!

  • Maria skriver:

   Hej,
   jag har en chinese crested, han får nu hela 80 mg furix både morgon och kväll, för kroppen vänjer sig vid medicinen därför måste dosen ibland höjas hela tiden…

   • Jens skriver:

    Om ni har en hjärtsjuk hund så var observant på att han / hon kanske även behöver Vetmedin för hjärtat och Fortekor för njurarna. Allt hänger ihop.

   • Louise Nilsson skriver:

    Hejsan Maria!
    Får hunden alltså 160 mg Furix per dag?
    Isåfall är det ett glädjande besked, då jag har en Bichon Havanais som har problem med vätska i lungorna och äter nu 60 mg totalt per dag.

    Har varit rädd för att veterinären kommer säga stopp och belägg till ökning, då han inte är så stor, men han är ungefär lika stor/tung som din chinese crested.

    Hälsning /Louise

  • Vi har också en älskad Jack Russen som ska bli 16 år snart. Veterinären tyckte att han skulle avlivas men det tyckte inte vi. Vi ville ge honom en chans. Han hade oregelbunden hjärtrytm och vatten i lungorna. Och till slut fick vi Furix 20 mg ordinerat 2 ggr per dag. Han blir så sakteliga bättre. Har din hund också fått hjärtmedicin? Det finns ju flera sorter och det tycker vi att han borde få. Veterinären har lovat ringa men det är bara att vänta och vänta.
   Såg ju att Tekla här ovan hade fått 2 olika mediciner.

 3. Anna skriver:

  Hej Annette!

  Tack för dina vänliga ord! Det känns verkligen bra att vår blogg har gett dej tröst och optimism. Som jag skrev i inlägget saknade vi de positiva berättelserna när Tekla fick sin diagnos. Idag kan man medicinera en hjärtsjuk hund, och cockrarna har ju som regel livsvilja i övermått.

  Tekla får nu uppleva sin tredje sommar efter att hon blev sjuk, det är något vi aldrig vågade hoppas på för tre år sedan. Hon är fortfarande en pigg hund, trots att hon snart är 12 år gammal, och hon njuter av livet till 100%. Hon följer med på långa promenader, jagar katterna och tigger knäckebröd med samma iver som när hon var ung. Vi gläds åt varenda dag vi får med henne!

  Manon har fått samma mediciner som Tekla och vi hoppas att ni får njuta av livet tillsammans med henne många år till!

 4. Pingback: Ord som värmer | Annes Hus

 5. Tarja skriver:

  Hej! Glädjande läsning!
  Vi har en cockerhane på 4 år som har fått diagnosen DCM för ett par veckor sedan. Vi trodde vi skulle förlora honom, men nu går han på medicin och svarar mkt bra på dem. Vi tar en dag i taget, förhoppningsvis kommer vi få alla rutiner in i vardagen och sluta oroa oss hela tiden.
  Som hjälp med detta har jag börjat blogga om hur det är att ha en hund med DCM, känslor m.m http://www.cockerhjrtat.blogg.se

 6. Maria Berh skriver:

  Vår hund gick avlivas i v efter hjärtsvikt, upptäcktes för en månad sedan. Blev insatt på Furix och Fortecor. Blevvtillfökkugg bättre och hostade mindre. Tre dagar innan vi fick ta bort honom slutade han äta och sista morgonen hostade han blod. Tänker hela tiden på om vi kunde gjort något mer gör honom. då skönt att det gått så bra gör er Tekla! Vår lille Yorkshireterrier blev 12 !

  • Anna skriver:

   Hej Maria! Ledsen för er skull, det är så tungt att mista en älskad hund.

   Jag tycker att det låter som om ni gjorde allt ni kunde, Tekla var ju betydligt yngre när hennes hjärta började krångla men det tog ändå lång tid innan medicinerna verkade och vi kunde se en förbättring.

   Vår Tekla fick nästan 13 år. Hon fick somna in här hemma strax före sin 13-årsdag för snart 4 år sedan. På slutet gick det jättefort utför vilket var skönt för henne – hon hade inte trivts med att inte kunna hålla full fart. Vi har fortfarande röd cocker, nu bor Tyra hos oss.

   Hälsningar
   Anna

 7. Andreas skriver:

  Hej,

  Vår katt hade haft hosta och andats kraftigt under några månaders tid. På sistone började han även svullna upp i buken. Vi åkte in akut i söndags till djursjukhuset och de föreslog då direkt avlivning. Vi ville ej avliva utan bad om att de tar reda på vad som är fel först. Det visade sig vara HCM och att han hade hjärtsvikt som orsakat vätska i buken, inuti lungorna och utanför lungorna. Han lades in på intensiven i tre dygn där han först fick sitta i en syrgasbur samt fick Furix 3 ggr om dagen, blodförtunnande medicin, fortekor och ace-hämmare. De dränerade även han på vätska som låg utanför lungorna 375 ml vid ankomst och 75 ml dagen därpå. Han blev då tillfälligt bättre och kunde andas utan syrgasen. Men nästa morgon hade ny vätska producerats runt lungorna och veterinären sa att det ej är någon idé fortsätta behandlingen. Jag sa att de borde ge han Furix med tätare intervall och sätta in betablockerare men han sa det ej kommer funka. Därefter hotade han med att ringa länsveterinären och be om tillstånd för avlivning enligt nån idiotisk djurskyddslag. Ångrar att vi ej åkte med honom till ett annat djursjukhus. Då hade de kanske kunnat sätta in en effektiv behandling och räddat hans liv. Istället blev han nu avlivad trots att han mådde bättre. Men han var oförsäkrad och kostnaden för tre dygns intensivvård var redan uppe i över 40 000 kr. Om vi bytt sjukhus och fortsatt hade det ökat till 60 000 kr. Vet att Tekla är en hund, men hur ofta fick han Furix? Finns Vetmedin även för katter? Bra att din blogg finns och att du varnar andra. Alltför många djur dör i onödan och får dödsdomar av veterinärer helt i onödan. Inga djur VILL dö!

  • Anna skriver:

   Hej Andreas! Beklagar verkligen att ni förlorat er katt. Var det möjligen en norsk skogkatt eller en maine coon? Jag frågar eftersom jag vet att dessa raser oftare än andra drabbas av HCM.

   Tekla fick Furix två gånger per dag, vi blev så småningom rätt bra på att se om hon kunde gå ner lite i dos eller om vi behövde ge henne lite mer någon gång då och då. Hon var väldigt beroende av motion, om hon av någon anledning inte fick sin dagliga dos av rejäl motion så behövde vi ibland ge henne lite mer Furix. Men mer än två gånger per dag fick hon aldrig, det var bara doseringen som vi justerade lite grann upp eller lite grann ner. Vetmedin finns för katter också, Fortekor ger man också till katter med hjärtsjukdom för att avlasta njurarna.

   En bekant som har norsk skogkatt förlorade en av sina katter i HCM och det gick också väldigt fort. Hennes syster är veterinär på ett djursjukhus så den katten fick den bästa tänkbara vården men gick ändå inte att rädda. Jag tycker att det låter som om ni också gjorde allt för er katt. När han fortsatte få så mycket vätska i kroppen trots att han fick Furix 3 ggr/dygn så var det nog illa.

   Jag tycker att det är självklart att man ska kontakta mer än en veterinär om man är osäker, det finns specialister även inom djursjukvården. Nu hade vi tur och träffade direkt en veterinär som var hjärtspecialist men han gav inte Tekla mer än några månader. Hon blev sjuk på våren och han trodde att hon kanske skulle överleva sommaren. Hon fick flera år extra vilket visar hur svårt det är även för en veterinär att förutsäga hur det ska gå. Tekla hade en enorm livsvilja och vi hade aldrig en tanke på att hon skulle somna in utan att ha fått en chans med medicinerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s