Isolera snedtak ekologiskt

När vi var och tittade på Annes Hus för första gången drog jag en lättnadens suck. De förra ägarna hade bytt yttertak under sin renovering, ett bekymmer mindre. Nu återstod isolering av snedtaket, vilket initialt ledde till ett år av sökande efter information och rätt leverantör.

Vi har valt ett ekologiskt material, återvunnet tidningspapper, av märket Thermofloc.

Det debatteras mycket mellan ekologiska byggare och konventionella om hur en konstruktion ska se ut. Vår är helt konventionell med några alternativa materialval.

Innanför yttertaket (råspont täckt med takpapp, ovanpå detta läkt och tegelpannor) har vi en 25 millimeters luftspalt. Luftspalten är öppen uppe vid nock, så att luft kan passera hela vägen under yttertaket och lufta bort eventuell fukt som trängt ut från isoleringen.

Materialet mot luftspalten är vaxad wellpapp som släpper ut fukt från isoleringen. Masonit kunde inte användas tillsammans med Thermofloc materialet. Det är mycket viktigt att det är helt tätt ut mot luftspalten så att inte fuktig utomhusluft kan tränga in i isoleringen.

Takstolarna är påsalade med 200 millimeters reglar, det ger alltså 20 cm isolering vilket är tillräckligt på våra breddgrader. I Norrbotten lär man behöva något tjockare.

Vi har 22 mm finsågad spont från Veckebo Såg in mot vindsrummet. Innanför sponten sitter en ångbroms, en plastfilm som är noga tätad med speciell tejp från leverantören i skarvarna.

Går vi utifrån och in har vi alltså yttertak, 2, 5 cm luftspalt, wellpapp, 20 cm isolering med insprutat återvunnet tidningspapper, ångbroms och 22 millimeters spont.

Vi valde ett material som sprutas in för att de skulle fylla upp alla skrymslen och vrår. Det finns andra cellulosamaterial som fungerar på ett liknande sätt.

I gavlarna och i väggen mot stallet har vi istället valt isolering med lin. Gavelväggen består av lockpanel, vindpapp, 15 cm linisolering (Isolina), ångbroms, spont. Tips! Linisolering delas med vinkelslip, den går inte att skära eller såga.

Nu har vi upplevt en mycket kall vinter med temperaturer ned mot -16 C och en mycket varm juli med temperaturer upp till 30 C. Isoleringen har fungerat väl under bägge förhållanden. Snön låg tjock och osmält på taket i vintras vilket tyder på att värmeläckaget var litet.

Eventuella fuktproblem går ännu inte att uttala sig om.

Det här är ingen konstruktion som ”andas”, det är nonsens av leverantörer som gör sådana påståenden. Däremot är det en diffusionsöppen konstruktion. Det vill säga att vattenånga i inomhusluften kan vandra genom konstruktionen utan att fastna för länge på vägen som kan hända med konventionella material.

Det finns en tumregel som säger att det som hindrar fukt från att gå in i isoleringen (ångspärr eller ångbroms) ska vara fem gånger tätare än det som släpper ut fukt (materialet ut mot luftspalten). I den konstruktion vi har, är ångbromsen mer än fem gånger tätare än wellpappen.

Med detta sagt är det fortfarande sant som konventionella byggare framhåller, att så lite vatten som möjligt ska ta sig in i isoleringen. Fuktig inomhusluft ska ventileras bort, inte släppas in i isoleringen. Det första uppnår man genom rätt dimensionerad ventilation. Det senare uppnår man genom att vara noggrann när man sätter upp ångbromsen och inte lämna glipor i skarvarna.

Med konventionella konstruktioner med plastfilm och mineralull finns det en stor risk att plastfilmen inte tätas av stressade fuskbyggare och dessutom perforeras den på ett antal ställen när man sätter upp spont eller gipsskivor. Det samma händer naturligtvis med en ångbroms när man spikar upp råspont.

Skillnaden mellan mineralull och isolering med cellulosamaterial är att i mineralullen stannar fukt som trängt in längre så att mögel kan uppstå. Blöt ned en bit mineralull, lämna den och se hur lång tid tar för den att torka även när den har fri kontakt med luft…

I de diffussionsöppna konstruktionerna kan fukt fortsätta igenom konstruktionen och luftas bort i luftspalten. Likväl ska man i första hand ventilera ut fuktig inomhusluft via ventiler.

Traditionellt isolerades inte vindar. Fanns det en kammare fick en dräng eller piga ligga där och huttra under ett täcke på vintrarna. På vissa gårdar förvarade man halm eller hö på vinden och fick på det viset en isolering mot bottenvåningen. När vi valde finsågat spont mot vindsutrymmet har vi tänkt att vi har fortsatt ”i tangentens riktning”, det vill säga valt ett liknande material som det som sitter i taket i undervåningen.

Som sagt, när vi började leta information om detta ämne fanns det få konkreta råd, däremot en enorm massa tyckande. Det här är vad vi kom fram till skulle fungera bäst i vårt hus.

Vi har inga kattvindar längst upp i nock eller längst ned vid golvet. Som del av projektet fick vi också skaffa nya hanband som vi satte högre upp än de gamla för att få ståhöjd, vi fick tag på begagnade takstolar från ett 1800-talstorp på Folkes Bygg i Hanaskog.

I bjälklaget har vi använt en annan Thermofloc-produkt, ett ljudisolerande granulat som man krattar ut ovanpå vindpapp. Det byggnadshistoriskt korrekta hade istället varit en kombination av kutterspån och sågspån. Granulaten dämpar delvis ljud och jag hade inte släppt upp en tonåring med en sub-woofer på ovanvåningen.

Vi är väldigt nöjda med de material vi har använt och skulle använda samma material och konstruktion om vi skulle isolera ett snedtak i ett annat hus.

Tyckte du att denna artikel var intressant? Missa då inte den spännande uppföljningen Ännu mer om isolering av snedtak.

Vill du läsa om hur gården har renoverats, läs då: Att renovera en gammal Skånegård.

Detta inlägg publicerades i Byggnadsvård och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s