Michael Pollan: Till matens försvar

När jag tyckte att jag hade fått koll på grunderna i det nya franska köket, medelhavsköken, lagat cross-over och provat mig igenom olika etniska kök från alla delar av jorden kände jag mig sugen på något nytt, det här var c:a 1999.

På Malmö Stadsbibliotek hittade Anna en kokbok om mat som läkemedel och med den påbörjade jag ungefär tio år av läsande och experimenterande med mat som skulle förbättra min hälsa. Det finns många ideologier där ute, få vetenskapligt underbyggda och många av dem är i luven på varandra.

Till slut kom jag fram till att äta hälsosamt kokar ned till ett fåtal enkla tips:

  1. Ät mycket frukt och grönsaker. Du kan sluta tänka här. Vill du göra det lite mer komplicerat så testa tips 2.
  2. Ät flera olika sorters frukt och grönsaker.

Michael Pollan har kommit fram till samma sak, uttryckt på ett lite annorlunda sätt. Därmed tycker jag så klart att det är en ovanligt klok karl eftersom han kommit till samma slutsatser som jag.

Pollan argumenterar för att hälsosam mat är mer än summan av sina delar. Man kan inte bara byta ut en apelsin mot en brustablett med C-vitamin eller tillsätta C-vitamin till någon artificiell industrimat och tro att man får samma resultat. Det här är essensen av hans bok och hans främsta argument.

Ät mat! är hans genomgående mantra i den här boken.

Intressant nog är Pollan polare med Slow Food rörelsens grundare Carlo Petrini vars motto Gott, Rent och Rättvist är en minst lika viktig faktor för att äta hälsosamt.

När vi pratar om hälsosam mat i Sverige menar vi ofta mat som inte ska göra oss ännu fetare, ofta presenterat i dieter med namn som bara består av konsonanter. Hälsosam mat kan vara så mycket mer.

För det första, det är minst lika viktigt att inte äta sig till cancer, hjärt-kärl-sjukdomar, diabetes eller andra kostrelaterade sjukdomar. Att inte vara fet bidrar till detta, men att bara jaga kilon lär inte göra någon människa friskare. Och vill du slippa de extra kilona så rör på dig istället för att ha ångest över att du har hemlagad marmelad på björnbär och vaniljstång på morgonmackan.

För det andra, mat ska handla om glädje, det ska vara gott. Kan man inte unna sig något annat, så kan man ändå unna sig att äta något gott, tillagat med kärlek.

För det tredje, mat ska handla om gemenskap. Det handlar inte bara om att få i sig näring och energi. Att äta är ett underbart sätt att umgås med andra människor. En god måltid, tillagad på riktiga råvaror med kunskap och kärlek, därefter inmundigad i sällskap med personer som du verkligen gillar under samtal som intresserar dig, bidrar minst lika mycket till din hälsa som någonsin en kost baserad på någon underlig bokstavsdiet.

Om du vill ha inspiration till att börja äta hälsosamt så räcker det med att läsa baksidestexten på Pollans bok. Gör som titeln säger: Ät mat! Vill du få med dig lite mer argument på vägen så köp boken.

Michael Pollan har även skrivit en annan bok med samma underhållningsvärde; En andra natur. En trädgårdsodlares bildningsväg som handlar om hur man kan förhålla sig till sin trädgård..

Detta inlägg publicerades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s