Gulaschbönsoppa

En tjeckisk god vän bjöd oss en gång på en underbar bönsoppa kryddad med paprika och kummin. Jag vet inte hur han gjorde den, här är i alla fall ett liknande recept.

Rapsolja
Hel kummin
1-2 lagerblad
1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1/2 msk muscovadosocker (kan uteslutas)
paprikapulver (använd en bättre kvalité)
4 potatisar i tärningar
5 dl fond eller buljong
1 liter krossade tomater (2*500 g)
1 msk tomatpuré
2 paket stora vita bönor

  1. Hetta upp kummin och lagerblad i rapsoljan (trick som jag lärt mig ifrån indisk matlagning)
  2. Stek löken i oljan, medelhög värme
  3. Lägg i vitlöken
  4. Krydda med muscovadosocker och rikligt med paprikapulver
  5. Lägg i den tärnade potatisen och låt den få färg
  6. Häll i fonden, börja koka upp
  7. Häll i tomater och tomatpuré
  8. Koka i 20-30 minuter
  9. Lägg i bönorna, koka i max 15-20 minuter
  10. Salta och peppra, låt svalna en aning

Servera med ett gott nybakat bröd, har du en expertpanel så kommer dom att uppskatta detta lite extra.

Den här soppan är en av mina absoluta favoritsoppor, Slow Food när den är som bäst.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Soppor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s