Fernando di Luca: O Liv

stjärnastjärnastjärnastjärna Som omväxling vill vi idag rekommendera en kokbok som går att köpa. O Liv är ett samarbete mellan flera personer, bl.a. Fernando di Luca, grundare av Zeta, Mai-Lis Hellenius, kardiolog, Bo Hagström och Markus Aujulay.

Förutom passionerade hyllningar till medelhavsmat, Slow Food och motiveringar till varför medelhavsmat är bättre för hälsan, innehåller den en samling recept. Om du någon gång plockat med dig en av Zetas gratisbroschyrer från livsmedelsaffären kommer du att känna igen många recept. Det gör dem inte sämre.

Tvärtom är det praktiskt att ha dem samlade i en bok. Jag saknar bara en favorit, bönor i tomatsås med vitlök och salvia. Å andra sidan kan jag laga den rätten i sömnen vid det här laget.

De flesta av recepten är gjorda av Markus Aujalay, några av Lilian Bylund och därmed garanterat goda. Något som Fernando di Luca framhåller är att man kan inte hålla på och äta äckliga dieter när man kan äta något som är gott istället. Råkar det goda dessutom vara nyttigt slipper man tänka på sin hälsa, man får den gratis på köpet.

En av våra favoriter från den här boken är en kikärtssoppa där Markus Aujalays genialitet lyser igenom. Soppan görs på olivolja, vitlök, timjan, kikärtor och en god buljong. Mixas och smakas av med vitvinsvinäger. Superenkel att göra, otroligt god att äta. Det geniala med rätten är att det är en svensk ärtsoppa exporterad till Medelhavet.

Den stora fördelen med den här kokboken är att recepten är så enkla, det är lätt att laga även en vardagskväll när man kommer hem lite trött och resultatet är en måltid med guldkant. Jag rekommenderar den å det varmaste.

Detta inlägg publicerades i Böcker, Kokböcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s