Det går mot vår

Här är det ingen som klagar över höstmörkret! Det är mycket roligare att planera inför våren, och göra vår plats om möjligt ännu vackrare än vad den var i fjor. Lökväxter gillar vi mycket, och vi jobbar på ett långtidsprojekt som så småningom ska bli en lökäng: Botaniska tulpaner och narcisser, pärlhyacint, scilla, krokus – det mesta som överlever rådjurens besök och som förökar sej själv.

I morgon ska vi gräva ner de sista lökarna och knölarna för i år, bland annat 150 Von Sion-narcisser och 60 kirgislök. Von Sion blommar redan i mängder i vår allé varje vår, och då är det så praktfullt att de som kör förbi uppe på grusvägen krypkör för att hinna se. Det är en tålig sort som sköter sej själv, vissnar ner i lugn och ro och kommer tillbaka år efter år. Lär vara en av de äldsta sorterna som fortfarande odlas, jag läste någonstans att den var känd redan i början av 1600-talet. Kirgislöken sätter vi under och runt den stora boken. Vi fyller på med fler lökar varje höst om plånboken tillåter och det ser verkligen maffigt ut när de blommar för fullt under det pampiga trädet.

Jag är överhuvudtaget svag för narcisser, särskilt änglatårar och cyklamennarcisser som ser ut som om de står i motvind. Ju mindre blommor, desto mer ha-galen blir jag. Sätt några Toby- eller Jenny-lökar i en kruka och njut av dom på nära håll till våren. Det är väl använda pengar.

I den vilda delen av vår gräsmatta växer det några kungsängsliljor. Tidigt i höstas fyllde vi på med fler knölar, nu hoppas vi få se fler av denna ganska kinkiga skönhet. När den blommar bland vitsipporna och vivorna är det så otroligt vackert, mycket vackrare än tam gräsmatta någonsin kan bli.

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s