Midvinternattens köld är hård

För några dagar sedan hade vi ett rådjur som letade mat inne i trädgården. Vi lägger ut kornkross till dem, men inte i trädgården. I år har vi flyttat utfodringen till Stora Eken, förr om året fick de mat i den nu nedhuggna granskogen.

Idag hade vi domherrar på besök vid en av våra fågelmatningsstationer. Det är först när kylan blir hårdare som de kommer ut ur skogen. Även nötskrikorna och en stor mängd olika arter av småfåglar besöker oss.

Tottafaren* har flyttat in i pannrummet, som det förefaller permanent över vintern. Han kom i ett tämligen luggslitet skick med tovig päls. Efter ett par dagars ätande och drickande är han i bättre form. Avmaskningsmedlet ska förhoppningsvis få bukt med hans uppsvullna mage.

I somras kom han bara fram till oss någon enstaka gång. Nu går han och stryker sig mot mina ben när jag skottar snö på morgnarna. Jag är avvaktande inför hans vänskapsbetygelser, han ser ut att vara ett vandrande lopphotell.

Hans toalettvanor inne i stallet lämnar en del övrigt att önska. Det innebär att Tage och Tekla har absolut besöksförbud i stallet även om de står och slickar sig om munnen utanför.

Djuren har det inte lätt på vintern. Vi är glada om vi kan hjälpa några av dem att ta sig igenom den kyliga årstiden.

*Tottafaren är en gammal strykarkatt som besöker oss ibland. Anna har en teori om att han är far till en annan svart-vit katt som heter Tott som ibland bodde på gården när vi var nyinflyttade. Far till Tott blir Tottafaren på skånska.
Detta inlägg publicerades i Djur, Hundar, Katter, Vilda djur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s