Guldkant på burk

Hemlagad citrusmarmelad ger våra vintermorgnar en liten guldkant. Jag har kokt marmelad efter samma recept i många år, och den blir alltid lyckad:

1 kg citrusfrukt – Blanda apelsin, citron och lime efter ditt eget tycke och smak. En limefrukt brukar vara lagom och den ger både fin färg och god smak till marmeladen. Skär frukterna i fyra delar på längden, skiva så fint du kan och lägg ner i stor gryta. Ta vara på kärnorna och knyt in dom i en liten bit gasbinda eller tunt tyg och låt dom följa med i grytan. Vill du förgylla tillvaron riktigt ordentligt så gör du marmeladen på enbart citroner och en limefrukt och låter en halv vaniljstång koka med (dela stången på längden, när marmeladen är färdigkokt fiskar du upp stången).

Häll 1 liter vatten över fruktmassan i grytan. Koka under lock en timme och njut av doften av syditaliensk citruslund som sprids i ditt kök. Rör sedan i 1,8 liter socker och koka utan lock i 45 minuter. Koktiderna är viktiga! Om marmeladen får koka för kort tid stelnar den inte. Häll upp den färdigkokta marmeladen på rena burkar medan den fortfarande är varm och sätt på locken bums.

Kanske inte världens nyttigaste smörgåspålägg men någon liten C-vitamin har säkert överlevt den långa koktiden!

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Recept, Sylt, marmelad. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Guldkant på burk

  1. Låter jättegott, kanske ett recept för mig. Vi tänker försöka plantera några apelsin och citronträd i en av våra dalar. En gammal granne säger att förr odlade man apelsiner just i den dalen. Där finns en brunn och det är viktigt då citrusträd kräver en hel del vatten.
    /Anna

  2. Juhan skriver:

    Låter gott till den rostade frukostfranskan. Måste prova på att göra egen marmelad någon gång… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s