Om goda gåvor

För några år sedan såg jag en dokumentär på Discovery channel om en märklig sed på Papua Nya Guinea. Byarna krigade med varandra om vem som kunde ge bort de finaste presenterna till varandra.

Ju finare man gav, desto finare förväntade man sig att få tillbaka. Vid en sådan gåvoöverlämning lämnade by A över ett antal mer och mer spektakulära gåvor till by B. Till slut toppade dom allt genom att knuffa fram en Toyota Landcruiser. Invånarna i by B såg ut som om de hade svalt ett stort antal citroner medan gänget från by A inte visste till sig av förtjusning över sitt tilltag.

Ceremonin påminde mig osökt om en svensk julafton skildrad av Ulf Lundell eller Torbjörn Flygt.

Om man benar upp detta så skulle man kunna rita upp ett träd. Om A är nöjd med vad han ger bort och B är nöjd är allt frid och fröjd.

Om A är nöjd och B är missnöjd så måste man testa om detta tillstånd leder till att A är nöjd eller missnöjd. Är A missnöjd med att B är missnöjd var det ingen vidare gåva. Är A däremot nöjd med att B är missnöjd är det fråga om ren och skär elakhet som i fallet med de papuanska byarna.

Är A missnöjd och B nöjd så kan man säga att om slutet är gott är allting gott. Om A är missnöjd med att B är nöjd, ja då är A en missundsam rackare.

Allting blir enklare när vi ger Tage och Tekla julklappar. Vi slår in ett tuggben i papper, vi vet att dom kommer bli glada och det blir dom också och då blir vi också glada över deras ohöljda förtjusning.

Så skulle gåvor alltid vara.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Livet på landet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s