Een lekker kopje koffie

Titeln på detta inlägg är holländska och betyder som ni säkert kan gissa ”en läcker kopp kaffe”. Det finns inget uttryck på något språk som jag tycker förmedlar njutningen av en kopp kaffe bättre än holländskan.

Hur gör man bäst en kopp kaffe? Enligt min mening utan en massa dyra och avancerade maskiner.

Vill man bara göra en sak för att få ett mer välsmakande kaffe så är det att använda 95-gradigt vatten, det vill säga vatten som befinner sig precis under kokpunkten. När du kokat upp vattnet i vattenkokare eller kastrull så ta av det och vänta tills bubblorna försvinner innan du häller på det.

Voila! Nu har du ett mycket godare kaffe utan en massa bitterämnen. Plötsligt känner du vad det ska smaka och kan kanske skippa mjölk och socker.

Gör jag större mängder än en enstaka kopp föredrar jag att använda en kaffepress. Det enda man ska tänka på när man använder press är att röra om lite i kaffet när man hällt på vattnet innan man trycker ned filtret.

Ska man bli lite mer avancerad med sitt kaffe så väljer man hela bönor. Syre förstör snabbt malet kaffe, kvalitetsskillnaden blir enorm om man maler det själv.

Man behöver två saker, en hushållsvåg och en ok kaffekvarn. Jag brukar ställa kaffekvarnen på vågen, nollställa och sedan använda 5 g bönor per deciliter vatten. Alltså 50 g bönor till 1 liter vatten.

Det går att köpa hur avancerade kaffekvarnar som helst som kan mala till olika finhetsgrader och en enkel billig ger ett ok resultat för vardagskaffe. Att mala blir ändå så otroligt mycket godare.

Vilka bönor man väljer är en smaksak. Köp små mängder i taget, prova dig fram till vad du gillar. Syre är en fiende även till hela bönor, så man bör mala och dricka upp så snabbt som möjligt.

Mitt favoritkaffe just nu är något som jag inte vet vad det är. Jag hittade en burk med bönor, sniffade, malde och bryggde. Från pressen steg en underbar aromatisk doft med en biton av kanel och kardemumma, smaken är fantastisk.

Det är lite förargligt att jag inte vet vad det är som hamnade i den där burken och allt är förlåtet när de ljuvliga aromerna fyller gommen. Som holländarna säger:

Een lekker kopje koffie!

Detta inlägg publicerades i Recept. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Een lekker kopje koffie

  1. Vi har funderat mycket på hur vi ska kunna mala våra egna kaffebönor. Vi har ju inte precis tillgång till hög effekt när det kommer till el. Hur många watt tar en kaffekvarn. Har ni sett någon handdriven (modern sak). Vi får väl skaffa en gammaldags annars. 🙂

    Vi vill också passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År.

    Anna och Jan

  2. Jens skriver:

    Den kvarn vi har (den på bilden) är på 180 W.

    /Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s