Anders Engquist: Att tänka om

Om du av någon anledning skulle tvingas tänka om i livet och behövde råd, vart skulle du då vända dig?

Min rekommendation är att starta med Anders Engquists bok; Att tänka om, Från färdiga föreställningar till nya perspektiv.

Anders Engquist är idag pensionerad psykolog, på sin Facebook-sida beskriver han sig som ”f.d. stins, fil. dr. leg. psykolog leg. psykoterapeut, författare till 14 böcker, pensionär som inte har lagt av utan skriver och gärna diskuterar det mesta som har med människor att göra”.

Engquist är en av de psykologer som gjort kognitiv beteendeterapi populär, bl.a. genom storsäljaren; Att växa som vuxen. Hans böcker är bäst när han delar med sig av sin livserfarenhet och sunda förnuft. De kan till exempel innehålla visdomar som ”ta reda på vad din egen vilja är”, ”alla människor är rätt” eller ”det kanske inte är fel på dig, det är situationen det är fel på och du behöver flytta dig till en annan situation”. Fritt tolkat av mig.

I Att tänka om, berättar Engquist generöst om sin väg genom livet, från gymnasist med ödmjuka betyg tills han så småningom hamnar som stins hos SJ, till universitetsstudier och yrkeslivet som psykolog. Engquist har själv tvingats tänka om ett antal gånger i livet.

Mest intressant i boken är när han berättar om hur han tänkte om och det gick åt fanders. Som när han sa upp sig från ett tryggt jobb, lämnade ett vackert hus och hamnade på ett jobb och en ort där både han och familjen vantrivdes. Livet tog därefter en annan väg och blev bättre, och vägen dit var inte alls självklar.

Innan jag själv tog modet till mig att tänka om läste jag Engquists bok flera gånger för att få inspiration.

Om du själv så här dagen efter nyårsaftonens löften går i tankar att tänka om rekommenderar jag å det varmaste Anders Engquists böcker.

Tänk på att tänka om är att visa omtanke om sig själv. Det har du gjort dig förtjänt av.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s