Keema Qourn

Det här är en nordindisk folklig favorit. Kryddningen är ”de gamla vanliga” plus kanel som ger rätten dess unika och underbara smak. Jag har tagit ett recept på Keema Matar från Smita Chandras bok ”From Bengal to Punjab” och förenklat det lite. Eftersom jag tyvärr är allergisk mot ärtor har jag bytt ut dem mot zucchini.

1 tsk spiskumminfrön, 1 kanelstång, 1 lagerblad, cajennpeppar, 1 tsk malen koriander, 1 tsk gurkmeja (ta gärna lite rikligare av kryddorna, detta är ett minimum)
rapsolja
2 medelstora lökar
1 zucchini skuren i små tärningar (uteslut om du använder ärtor)
1 valnötsstor bit färsk ingefära
4 klyftor vitlök
2 tomater (eller byt ut mot 1 dl vatten och 1 msk tomatpuré)
3 tsk matlagningsyoghurt (uteslut om du inte tål laktos)
1 paket Qournfärs
(gröna ärtor om du tål dem)

  1. Värm upp stekpannan, lägg först i spiskumminfrön och hetta upp dem, tillsätt därefter övriga kryddor och olja
  2. Stek lök och zucchini
  3. Lägg i finhackad vitlök och ingefära
  4. Häll i Qournfärsen och värm på lägre värme, qourn fungerar bäst när den får suga åt sig smaker på lägre värme
  5. Lägg i tomater/vatten + tomatpuré och eventuellt yoghurt
  6. Låt puttra torrt i 5 minuter, lägg i ärtorna och tina dem
  7. Strö över lite garam masala och servera

Rätten ska vara tämligen torr så att den kan serveras med chapati. Vi brukar äta den med ris. Smakupplevelsen är fantastisk. Trots sina många ingredienser är den här rätten enkel att laga, man gör en sak i taget och steker långsamt på medelhög värme utan stress.

Indisk Slow Food när den är som bäst!

Det finns massvis med Keema-varianter på nätet, undvik de som består av att steka ihop ett eller annat med garam masala, det blir inte lika bra.

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s