Att vara inne eller ute, det är frågan

Som relativt nybliven kattägare upphör dessa djurs göranden och låtanden aldrig att fascinera mig. Att det är fria själar det förstår man snabbt.

När vi kom hem från hundpromenad i skymningen var det intressant att se om Moses och Muffin, de två katter som hade både lust och tillåtelse att vistas utomhus skulle dyka upp.

Inga katter, jättebra då släppte vi loss hundarna i trädgården. Vips, plötsligt är två katter där och två hundar ska övertalas att inte jaga katter. Snabbt in med hundar som  samtidigt får en massa beröm för att de avhållig sig från att jaga katter.

Kommer kallad men ej strax, ty född till slav är ingen katt, för att parafrasera Falstaff Fakir. Muffin kom något misstänksam till dörren. Hundarna rusar ut och hela operationen måste starta om. Denna gång infångas Moses och bärs in och släpps in i kattzonen*.

Hundarna har nu åter passat på att smita ut och har jagat upp Muffin på gärdsgården. Hundarna in efter en diskussion med ganska skarpt formulerade argument. Nu är det Muffins tur att åka kattlimousin ända in till köksbordet. Tekla har nu kommit på att Muffin är en kompis som man kan lukta på.

Under tiden har Tage bestämt sig för att det förmodligen är roligare ute, det är i alla fall värt att undersöka om Jens inte kan lockas ut för att leka busleken. In med Tage en gång till. Puh, nu är alla katter och alla hundar inne och kan börja få mat i matskålarna.

Bonk, duns, skrap. Det är dörren till kattzonen, den in till badrumshallen som börjar röra på sig. Till saken hör att den är spärrad med en symaskin anno dazumal och därmed ganska tung. Moses tass visar sig först, därefter Moses nos. Den kraftiga krabaten använder alla sina 7 kilo för att pressa upp dörr och symaskin för att få komma till sin idol Anna. Bakom Moses står cirkusdirektören Viggo Viking och studerar hur motsvarigheten till Starke Adolf skrider till verket.

Enda problemet är en annan av Annas favoriter, Tage som intresserat betraktar spektaklet och slickar sig om munnen på ett för katter inte helt förtroendeingivande sätt. Moses infångas, förpassas tillbaks till kattzonen varefter dörren till badrumshallen spärras med symaskin plus en kasse full av böcker.

Nu är allt lugn och ro förutom att en viss hankatt använder dörren till badrumshallen istället för boxboll. Bonk, bonk, duns, duns.

Att vara inne eller ute, det är frågan. Får jag själv rösta, så är det bra med ute på dagarna, inne på kvällarna och mat i matskålarna på regelbundna tider.

*Kattzonen består av mer än halva huset: Badrummet där katterna älskar att hålla till, den så kallade badrumshallen och hela övervåningen.

Detta inlägg publicerades i Djur, Hundar, Katter, Livet på landet och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s