Blomkålssoppa med vitt vin

När Anna och jag gifte oss 15 juni 2001 åt vi bröllopsmiddag på Vitemölle Badhotell. Som en aptitretare fick vi en fantastisk blomkålscappuccini* som jag har återskapat i form av en soppa. Den är så god att den inte skäms för sig som entré till bättre måltider. Vi lagar den då och då bara för att förgylla vardagen.

Olivolja
1 liten lök, medelgrovt skuren eller schalottenlök
1 litet blomkålshuvud skuret i medelgrova bitar och buketter (öka mängden vatten och fond om du använder ett större blomkålshuvud)
1 lagerblad
1-2 dl vitt vin
8 dl vatten
1 kapsel koncentrerad fond eller fond på flaska

  1. Stek löken på medelhög värme
  2. Lägg i lagerblad och blomkål innan löken har tagit färg, rör runt och låt blomkålen ta smak av löken
  3. Häll på vinet och låt det koka upp
  4. Häll på vatten och fond, koka i max 15 minuter
  5. Ta bort lagerbladet, mixa, salta och peppra

Servera i snygga skålar. Har gästerna inte sett vad du gjorde i köket kommer de att tro att du tillhör svenska kocklandslaget.

Eftersom en av de vanligaste sökningarna på vår blogg är ”vin till blomkålssoppa” får jag göra en kommentar. Jag använder helst ett torrt vin utan för mycket ekkaraktär när jag använder vitt vin i soppor. Alltså inte kraftig Chardonay, kanske hellre en Sauvignon Blanc. Använd inte de mest usla tetravinerna i matlagning, du förtjänar bättre.

*2001 var alla kockar galna i att göra skum av alla möjliga råvaror. I fallet med blomkålscappuccinon var det lyckat, men man har ju fått in en del andra skapelser som varit mer märkliga än smakliga.
Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Soppor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s