Kullen, skogens vackraste plats

Idag höll snön att gå på inne i skogen och vi passade på att lämna skogsvägen. Jag och hundarna fortsatte söderut när vi kom ned till Sissas äng, vi följde rådjursspåren och ginade upp till Kullen, den har inget annat namn. Kullen är en kulle med stora vackra bokar. Man ser långt in i skogen när man står där uppe.

Vi brukar stanna upp när vi kommer dit. Det ger Tage och Tekla en chans att tugga på pinnar eller att smaska i sig rådjursskit och ger mig tid för eftertanke. Oftast tänker jag på hur människorna som funnits före oss har format landskapet. Högst uppe på Kullen ligger det gravar, kanske från järnåldern. De är vällagda och har en fin kantkedja. Nedanför Kullen ligger resterna av en hålväg, den är utmärkt på kartor från 1700-talet så den är minst så gammal.

Kullen är alltid skogens vackraste plats vare sig det är högsommar och träden bildar en skuggig pelarsal, eller under hösten med löven sprakande i röda färger, i det första snöfallets mjuka matta, i senvinterns gnistrande vintersol och allra vackrast när lövskogen står skir och ljuset är himmelskt.

En sådan vårdag, 2 maj 2007, kom jag, Tage och Tekla hit med min dödsjuke vän Robban för att visa honom hur vacker världen kan vara, som om han inte redan visste det. Tillsammans beundrade vi ett rovfågelsbo i en av bokarna.

Eftersom det är lovat töväder i veckan, kommer vi inte att kunna ta morgonpromenaden till Kullen på ett tag. Men en gång blir det vår igen och vi kommer åter att stå i det vackra solljuset och begrunda världens skönhet respektive mer osentimentalt smaska på rådjursskit.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kullen, skogens vackraste plats

  1. Så vackert och lyriskt du beskriver kullen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s