Risotto med blomkål

Det finns många goda risottovarianter, en av våra favoriter är med blomkål. Vet du redan hur man lagar en risotto är allt du behöver veta att du ska göra som vanligt och blanda i ett litet eller halvt blomkålshuvud. För säkerhets skull följer ändå det fullständiga receptet.

7 dl buljong
1 dl olivolja
1 schalottenlök
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 litet eller 1/2 blomkålshuvud, skuren i små bitar
riven parmesan, väldigt god olivolja, basilika

  1. Börja med att värma buljongen, den ska hållas varm under hela tillagningen
  2. Stek den finhackade löken i olivoljan på medelhög värme utan att den tar färg
  3. Häll i riset och låt det suga åt sig olja i några minuter
  4. Häll i vinet, koka ihop under ständig omrörning
  5. Häll i blomkålen
  6. Sänk värmen och häll på c:a 3 dl av buljongen, låt sjuda på svag värme
  7. Späd 1/2 till 1 dl buljong varenda gång riset har sugit åt sig vätskan. Enligt alla recept tar detta 20 minuter men för mig tar det alltid minst 30 minuter. När riset är klart ska det fortfarande ha tuggmotstånd
  8. Salta, peppra, blanda i lite färsk basilika och en del av parmesanen, rör runt

När risotto serveras lägger man upp den vackert på en tallrik, gärna med andra grönsaker runt om. Har du ett 1/2 blomkålshuvud över kan du snabbsteka det tillsammans med rödlök, paprika och blanda i svarta bönor. Riv över grova strimlor av parmesan, ringla över din bästa olivolja, garnera med basilikablad.

Risotto äts traditionellt som primo piatti men kan även serveras som contorni (tillbehör) till en secondo piatti. I det senare fallet vill det till att man inte grundat med en stor tallrik pasta.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s