Morotssoppa med timjan och apelsin

Igår kväll glömde vi att sätta en deg, det blev knäckebröd till frukost och brödet fick vänta till lunch. Då behövde vi en soppa och det blev morotssoppa som blev underbart god.

Olivolja (c:a 4 msk)
timjan (torr eller en färsk kvist)
1 lagerblad
1 gul lök
1 potatis (man kan ta 2-3)
4 morötter
1 kapsel fond + 1 liter vatten
1 msk tomatpuré
Saften av 1 pressad apelsin (eller 1 dl juice)

  1. Värm olivoljan med timjan och lagerblad
  2. Stek lök, potatis, morötter i bitar en liten stund
  3. Häll i vatten, fond, tomatpuré
  4. Koka i 15 minuter
  5. Mixa, häll i den pressade apelsinjuicen, smaka av, salta peppra

Servera med nybakt bröd och något gott pålägg. Eventuellt kan man ringla över lite av en mycket god olivolja i soppan. Många soppor mår bra av att smakas av med något syrligt. I det här soppan harmonierar apelsinjuicen med timjan och morötterna.

Originalet till denna soppa hittar man i Titti Erksell-Barkers kokbok Grön mat från en annorlunda värld (kan lånas på bibliotek). Hon har i grillad gul paprika och steker i smör. Jag har lagt till timjan, lagerblad och tomatpuré.
Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Soppor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s