Att lerklina en korsvirkesvägg

Vi hade gått och grunnat väldigt länge på vad vi skulle göra med den sista hallväggen utanför badrummet. De andra väggarna är kalkputsade. Tegelväggen ut mot stallet är reglad och isolerad med lin, utanpå detta sitter råspont och sedan en skiva som putsen sitter på.

Vi kunde inte göra likadant med den sista väggen, eftersom det är en lerklinad korsvirkesvägg. Länge funderade jag på att regla och sätta pärlspont. Det skulle ha bevarat väggen i sitt ursprungliga skick. Problemet är att det dels skulle varit svårt att fästa reglarna, dels skulle denna metod ha byggt på väggen med 57 mm, vilket skulle ha sett fult ut mot skorstensmuren som sitter på ena sidan.

När nöden är som störst visade de sig att räddningen fanns närmare än jag trodde, nämligen i form av Magnus som är murare hos NE Bygg. Magnus har kalkputsat våra skorstenar, våra gavlar och en vägg i hallen.

När vi sprang på varandra på ICA nere i byn berättade Magnus att han lärt sig lerklining i ett av Christinehofs gamla hus. Magnus vet att jag är intresserad av gamla metoder, det är han själv också, så samtalet blev intressant och tankeväckande. Detta gav mig tanken att vi skulle släppa idén med reglar och pärlspont och helt enkelt göra väggen på det traditionella viset.

Efter nedtagning av en del gammal puts och löst sittande lera kom korsvirket fram. Efter en kort diskussion kom vi fram till att vi inte ska ha dörrfoder och var Nenne (elektrikern med de oanständiga historierna) skulle kunna sätta kontakter. Med benägen hjälp av Anna som klippte halm i bitar blandades leran och klinades på väggen.

Resultatet blev som alltid när det är Magnus som håller i mursleven suveränt. Det är kanske lite överdrift att säga att en sten föll från mitt hjärta, men det känns väldigt skönt att den där väggen äntligen är på väg mot sin fullbordan. Nu ska den torka i 2 veckor innan vi kommer att måla den med sandkalkfärg (köpes hos Målarkalk). Vilken kulören ska vara är fortfarande osagt, men det löser vi också.

För den som har en gammal Skånegård att renovera rekommenderar vi varmt NE Bygg och deras serviceavdelning som har erfarenhet av att arbeta med gamla kulturhus och äldre byggnadsteknik. Det arbete som Magnus har gjort åt oss överträffar alla förväntningar man kan ha på en murare.
Det här inlägget postades i Byggnadsvård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s