Ett elände utan slut

Eländet som rubriken syftar på är alla övergivna och hemlösa katter som aldrig tycks minska i antal.

Vi hade absolut inga planer på att skaffa katt, men när Muffin dök upp här hos oss i december 2008 tänkte vi om. Idag har vi fyra katter (fem om man räknar in Tottafaren) och kan inte tänka oss att vara utan dom (med undantag för Tottafaren – han får bo här så länge han behöver men hittar han ett annat kärleksfullt hem kommer vi inte att gråta).

Muffin är troligen en övergiven sommarkattunge som dumpades av sin första familj när sommarlovet var över. På något obegripligt sätt lyckades hon överleva på egen hand hela hösten, men veckan före jul blev hon desperat och kom fram till vårt hus för att söka mat. Vi hittade henne när hon åt talgbollar och torra muffins på vårt fågelbord. Då var hon i extremt dåligt skick och mycket skygg. I vårt stall fick hon mat och värme, och det dröjde bara några veckor innan hon började bli tam och gick efter oss som en liten hund. Vi i vår tur fäste oss snabbt vid henne. Eftersom vi då bara bodde på gården under helgerna började vi leta efter ett nytt hem till henne, och jag kontaktade några olika organisationer som försöker hitta hem till övergivna eller vanvårdade katter. De lovade hjälpa till så fort Muffin var så pass tam att hon kunde kastreras och omplaceras.

När den dagen kom kunde vi inte skiljas från henne och Muffin blev kvar här. Indirekt blev hon också orsaken till att vi flyttade hit permanent. Vem kan bo kvar i stan när man har en jättefin katt som tittar efter bilen när man kör iväg på måndagsmorgonen, och sitter och väntar när man kommer tillbaka på fredagskvällen? Hon hade visserligen mat, vatten och ett varmt och torrt ställe att bo på men vi tänkte ändå på henne i veckorna, och började köra ut också på onsdagarna för att titta till henne… Till slut sov vi i stan en natt i veckan och resten här på gården.

Oskicket med sommarkatter lever uppenbarligen kvar här ute på landet där vi har så kallade sommargäster. Varje sensommar dyker det upp massor av övergivna katter i Kivik, och några kämpar från Kattkommando Syd har ett drygt jobb med att fånga in och hitta hem till dom som överlever. De små stackare som dumpas ute i skogarna svälter ihjäl eller blir middag till en räv. Muffin är nog ett undantag som överlevde så pass länge på grund av att hon är ovanligt tuff och smart.

I vårt samhälle behandlas katter alltför ofta som sopor. Det gör mej oerhört arg och ledsen. Tack och lov finns det eldsjälar som lägger ner all sin fritid och mycket pengar på att göra något åt detta, men jag önskar att de inte behövdes.

Här är några av de fina katter som Kattkommando Syd söker hem till just nu (och det är bråttom, särskilt för Sigges del):

Lill-Nisse i Kristianstad Denne katt ser ut att bli lik vår Moses (samma nyfikna och pigga ögon). Vi ska inte ha fler katter nu, annars hade Lill-Nisse fått ett hem hos oss.

Malva i Sölvesborg

Sigge i Stockholm Uppdatering 21/3: Sigge kommer att övertas av Tasseland i Stockholm

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Djur, Katter och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett elände utan slut

  1. Garntrollet skriver:

    Visst är det horribelt hur katter behandlas! Vi har haft som mest 6 katter, alla hittekatter. Vi har samma problem med dumpade katter fast vi bor i en förort till Stockholm. Nu har vi bara 1 kvar och har istället valt att vara fadder till ett katthem. Det är ett fantastiskt jobb de gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s