Risotto Milanese

Inget hjälpte. Inte händerna på täcket, inte kalla avrivningar, inte läsning av Dags att deklarera. Till slut var jag tvungen att ge efter för mina primitiva drifter och rusade bort till gömstället där paketet med saffran låg. Lite scharlottenlök, olivolja, torrt vitt vin, aroborioris, en slurk buljong och så var koket igång.

7 dl buljong
olivolja, 1 dl
1 scharlottenlök finhackad
1 dl torrt vitt vin
3 dl arborioris
1 paket saffran (0,5 g)

  1. Börja med att värma buljongen
  2. Stek löken i olivoljan på medelhög värme
  3. Lägg i riset och rör om till riset har börjat suga åt sig olivolja
  4. Häll i vinet och låt det koka in under ständig omrörning
  5. Häll i saffranspaketet och rör om, börja späda med den varma buljongen, typ 3 dl
  6. Koka riset under lock, späd var 5:e minut med 1-2 dl buljong, riset skal stå och suga åt sig buljongen på svag värme. Efter ungefär en halvtimme är det klart. Risgrynen skall fortfarande vara al dente, risotto ska inte vara något slags sönderkokt risgrynsgröt.
  7. Blanda eventuellt i riven parmesanost

Lägg upp på stora vita tallrikar med en vacker hög i mitten. Riv över parmesanost, garnera med basilika, lägg upp t.ex. ugnsrostade tomater i en cirkel runt riset. Saffran passar som bekant både med söta smaker och med tomat, så de ugnsrostade tomaterna är ett jättebra tillbehör.

Risotto äts som primo piatti, njut av denna rätt som den är. Det är bland de godare man överhuvudtaget kan äta.

Och som lite extra bonus, en förklaring på italienska hur man gör. Italienskan är inte så svår, så det är lätt att följa med. Tjejen lagar lite annorlunda än vad jag gör. Hon använder smör, en panna utan lock och har i saffran på slutet. Det ger mindre färg och mer smak, fast jag tycker jag får tillräckligt med smak genom att låta saffranet vara med från början.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s