Till kolhydraternas försvar

På vår blogg rycker vi gärna ut till försvar för individer eller företeelser som ligger lite risigt till det må vara matpoliser eller katter på dekis. Kolhydrater har i mitt tycke fått lite väl mycket stryk de senaste åren. Äter man kolhydrater blir man fet, enligt olika quick-fix-läror som Atkins och LCHF. Äter man däremot ister och gurka morgon, middag och kväll så blir man smal.

Idag åt jag honungsmackor till eftermiddagsfikat och en rejäl laddning potatismos på kvällen. Får man tro ister-dietens förespråkare skulle jag nu vara i högriskzonen för oönskad viktökning. Likväl kommer jag att sova gott i natt utan att lika vaken och vrida mig i skräck för att bli tjock. Hur kan detta komma sig?

Främsta orsaken är något som inte längre finns i odelat skick, nämligen träden ovan. Att såga ned dem, dela dem och släpa bort dem ur Grodträsket är en fettförbränningsövning som heter duga. Något helt annat än att gå på fjollgym och fundera på om man ska göra 3*10 eller 2*12 repetioner med någon mysko manick.

En smörgås på långjäst bröd med Dan Sönnerstams übergoda honung och trekvarts kilo potatismos har man gjort sig förtjänt av efteråt.

Alla dom som påstår att man inte kan äta bröd, pasta, potatis eller ris har inte träffat en vietnamesisk, indisk, italiensk eller för all del någon svensk förfader till lantarbetare. Den som rör på kroppen behöver sin energi vilket man med fördel får ifrån långsamma kolhydrater. Om det hade varit ett problem att äta surdegsbröd och rotsaker skulle det funnits en mängd historiska belägg för fetmaepidemier på svenska landsbygden. Åk i en tidsmaskin och berätta för en småländsk bonde på 1860-talet att man blir fet av att äta gröt och bröd. Han skulle bara stirrat på dig.

Jag är den förste att hålla med om att snabba kolhydrater som vitt socker, vitt svampigt industribröd, läskedryck, pommes frites m.m. är både näringsfattigt och bidrar till att snabbt höja blodsockret så att insulinet rusar till och sockret lagras upp som energi i fettcellerna (där fick ni GI-teorin i en mening). Jobbar du på ett kontor så är det bara att se resultatet av den typen av diet genom att gå över och kolla in densiteten hos någon av IT-killarna där de sitter och mumsar pizza, burgare, pommes och sköljer ned det hela med brun läsk.

Problemet i vårt samhälle är inte att folk äter för mycket riktig mat som bröd, pasta, potatis och grönsaker. Problemet är att de flesta sitter på en kontorsstol eller i en dumperlastare och äter icke-mat.

Det är symptomatiskt för vår tid att det är svårt att sälja lösningar som kräver egen insats, som att börja röra på sig, men att det är lätt att bli populär genom att lova att man kan bli smal genom att sluta äta bröd. Har man dragit på sig en för hög densitet så är inte lösningen att börja leva på ister och gurka utan att äta riktig mat och att röra på sig.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s