En gång arkeolog…

Det medför flera fördelar att bo ihop med en före detta arkeolog. En är att en vandring över ängar eller genom skog aldrig bara är en vandring eftersom en arkeolog ser saker som vi andra inte ser. Var har det legat boplatser och gravar? Vad har det där lilla flintaspånet använts till?

Idag gav sig Anna på ett projekt som vi länge pratat om, nämligen att rensa fram gårdsplanen. På slutet av 50-talet fanns det en stenläggning, det vi vet från Lennart som arrenderade gården av Anna Göransson. När hans blivande hustru Kerstin skulle komma på besök borstade han ren hela gårdsplanen så att hon skulle tycka han var en ordentlig ung man. Det tycks ha fungerat för de är fortfarande gifta.

Under många år var gårdsplanen täckt av en gräsmatta. Micke och Camilla rensade bort översta lagret och kom inte ända ned. Idag attackerades den med skärsleven, arkeologens näst mest använda verktyg efter grävmaskinen. Fort gick det också, så fort att inte ens Tage erbjöd sig att hjälpa till. En gång arkeolog…

Fram kom den gamla stenläggningen och vi kan dessutom se något som vi anat, nämligen att det finns ännu äldre husgrunder på gårdplanen. Lantmäteriet har kartor som visar ett hus på denna plats på 1700-talet. Eftersom man byggde på platser där det tidigare legat hus kan husgrunden vara från 1600-talet eller äldre.

Vi lever på en plats med en lång historia. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Vi vårdar platsen under en tid och ska göra det både med respekt för de som fanns före oss och de som kommer efter oss.

Detta inlägg publicerades i Byggnadsvård och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s