Vildvuxen trädgård

Vår trädgård är milt sagt vildvuxen. Den har fått sköta sig själv mycket, mycket länge och det är inte bara av ondo. Snödropparna har spritt sig ända ut i skogen och det som kanske en gång var en gräsmatta är idag en blomsteräng som är fager från de allra tidigaste bleka vårdagarna fram till sommarens slut.

Först av allt blommar stora ruggar av snödroppar och vintergäck, därefter kommer krokus i alla tänkbara milda färger. De ursprungliga krokuslökarna är antagligen mycket gamla och de har för länge sedan återgått till sitt vilda ursprung.

Efter snödropparna och krokusen står scillan på tur. När den blå mattan av scilla är som mest intensiv börjar vi titta efter vitsippor och jordvivor. Vi har både den vilda gula jordvivan och olika kultursorter i starka färger. Min mormor brukade köpa jordvivor i affären tidigt på våren och när de var överblommade grävde hon ner dom i trädgården. Någon som bott hör före oss har nog gjort detsamma. Vi försöker fortsätta den traditionen men i ärlighetens namn föredrar jag de vilda gula jordvivorna framför de mer färggranna som man kan köpa i affären.

Senare på säsongen blommar kungsängsliljorna och kring midsommar kan vi njuta av krolliljor och vilda orkidéer i vår blomsteräng. När de är överblommade är det hög tid att slå ängen – lite trist men enda sättet att bevara artrikedomen.

Tage har ett mycket speciellt förhållande till krokus. Han äter upp blommorna. Vad gör man med ett sådant skadedjur?

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Trädgård och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s