Cajunketchup

Jag bor ihop med en ketchupälskare som understundom drabbas av ganska långa blickar när hon frågar om rätten si eller så passar med ketchup. En regnig sommardag 2009 fick jag för mig att göra en lite roligare vuxenketchup med cajunkryddning. Ketchup är en häpnadsväckande enkel skapelse, det är svårt att förstå hur någon mäktar med att ta betalt. Nåväl…

c:a 1 tsk chipotle, oregano, spiskummin och koriander
4 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 msk brunt muscovadosocker (eller farinsocker)
2 msk äppelcidervinäger
500 g passerade tomater
1 msk tomatpuré

  1. Värm olivoljan med kryddorna i en tjockbottnad kastrull
  2. Lägg i lök och vitlök och stek på medelhög värme
  3. Lägg i muscovadosockret och rör runt tills det löst sig i oljan
  4. Lägg i vinägern och låta den koka ihop med lök, vitlök, socker och kryddor
  5. Häll i de passerade tomaterna och tomatpuré , låt koka ihop c:a 30 minuter
  6. Smaka av med salt och peppar

Klart! Ät och njut! Kan ätas varm eller kall.

Ketchupen kan förvaras upphälld i flaska åtminstone 1-2 veckor. Köpketchup innehåller dessutom konserveringsmedel, men vinägern i detta recept hjälper till att hålla bakterier under kontroll.
Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Recept, Såser, röror och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s