Iste

En riktigt varm dag finns det inget som släcker törsten så väl som ett glas iste. Läs förbi receptet så får ni en spejsad historia om iste.

1 liter starkt gott te, t.ex. Assam, Ceylon eller Specialblandning
1 dl socker
1/2 citron skuren i skivor

  1. Blanda alla ingredienser i en tillbringare och sätt i kylen

En gång i Rom i början på 1980-talet stod jag på Petersplatsen och väntade på att Påven skulle visa sig. Bakom mig stod två italiensk-amerikaner, en farfar och hans sonson. Sonsonen spelade amerikanska fotboll och hade kroppshydda därefter. Bakom oss stod en galen irländare och några svettiga spanjorer. Den galne irländaren hade ungefär den look som Gollum har i Sagan om ringen, fast med ett spretigt pipskägg.

Irländaren underhöll oss med historier från Spanska främlingslegionen. Där hade han lärt sig att dricka iste för att släcka törsten i öknen. Vatten fungerar inte, fnös han. Man blir bara ännu törstigare. Spanjorer begrep ingenting, de drack vatten i öknen och svettades därefter. Menande blick på de svettiga spanjorerna bakom oss.

Så småningom visade påven sig i sin papamobil bakom skottsäkert glas. Den galne irländaren började tugga fradga av upphetsning och försöker klättra över den amerikanske fotbollsspelaren för att komma fram. De svettiga spanjorerna var ungefär lika galna.

Hold steady, muttrade den italiensk-amerikanske farfadern. Sonsonen spände ryggen, tog ett steg tillbaka och se där krälade irländare, spanjorer och andra katoliker på Petersplatsens stenar.

Ett glas iste hade svalkat de överhettade hjärnorna, det är jag säker på. Själv tog jag till mig den galne irländarens råd och svalkar mig alltid med ett glas iste när temperaturen går över 25 grader.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s