Änglarna gråter

Oslo efter explosionen, foto Scanpix

Ser ni trappan till vänster? Den brukade jag gå nedför när jag var på väg till jobbet i Oslos centrum. Under några veckor 1998 hade jag ett konsultuppdrag där.

När något fasansfullt inträffar och man på något sätt har en personlig koppling till detta, om än avlägsen, berör det extra hårt.

Normalt handlar denna blogg om det lilla livet på landet, om stickning, matlagning, våra djur, musik, byggnadsvård och ibland om tankar om livet. Inte om politik. Idag är ett undantag.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som en högerextrem, nationalistisk kristen fundamentalist. Tyvärr har vi idag ett samhällsklimat där det finns alltför stora grupper som sprider hat och misstänksamhet omkring sig. Där Sverigedemokrater, Fremskridtspartiet och tokislamister plöjer och gödslar, där skördar den norske mördaren, serieskytten i Malmö och bombmannen i Stockholm. I den senares fall dog bara hans själv. I den förres är resultatet av hans gärningar obeskrivligt tragiska.

Man kan uppfatta dem som förvirrade, galna människor och deras gärningar är resultatet av miljöer där hat och missunnsamhet får frodas. Onda gärningar uppstår i en kontext, sedan må hatets kolportörer hävda att de bara utnyttjar sin yttrandefrihet eller att de argumenterar i Guds namn.

Vi som vill ha ett vänligt samhälle där vi ser andra människor som en möjlighet måste stå upp för det öppna samhället. Om hatets åkrar läggs i träda minskar vi sannolikheten för att vi får fler vansinnesdåd som Oklahomabomben eller tragedin på Utøy.

När tornen på World Trade Center rasade och när barn och ungdomar föll för den norske mördarens kulor skrattade djävulen.

Idag gråter änglarna och vi med dem.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s