Plum Pot från Pitlochry – den i särklass godaste plommonmarmeladen!

För många, många år sedan bodde jag på ett gammaldags Bed & Breakfast i Pitlochry i Skottland. Det var ett mycket säreget ställe. Huset var ovanligt tjusigt, med tinnar och torn och spännande vinklar och vrår, och det låg vackert med utsikt mot ljunghedar och gröna kullar. Husets ägarinna var en mycket kärv och bister dam och det var nätt och jämnt att jag och min orakade reskamrat blev insläppta. Hon hade dock en stor svaghet som gjorde att vi snabbt fann varandra: Hundar! Hennes labrador blev överförtjust i oss och därmed tog även värdinnan oss till sitt hjärta.

Mitt bästa minne från Pitlochry är den fantastiska hemlagade plommonmarmeladen som vi serverades varje morgon. Det var något helt annat än den ganska fadda och bleka plommonmarmelad jag vuxit upp med (förlåt mamma)! När vi lämnade Pitlochry fick jag både en burk marmelad och receptet med mig. Sedan dess gör jag minst en sats Plum Pot varje år och jag tycker fortfarande att det är den godaste plommonmarmelad jag ätit. Receptet är alldeles för bra för att inte spridas så här kommer det:

 • 1,4 kg Viktoria-plommon
 • 1,4 kg strösocker
 • 450 gram russin
 • 2 apelsiner

Dela och kärna ur plommonen, skär i grova bitar. Dela apelsinerna och skär bitarna i fina strimlor. OBS! Apelsinerna ska inte skalas så skrubba dom noga innan de strimlas. Blanda plommon, socker, russin och finskurna apelsiner i en stor skål eller gryta. Rör om ordentligt och låt stå över natten. Kokas i 30-45 minuter.

Ett tips är att lägga i en kanelstång som tas bort innan sylten hälls upp på burkar. Varför inte testa gula Reine Claude-plommon, lime och gula russin eller sultanas-russin istället för vanliga russin (men hoppa över kanelstången om du gör denna variant).

Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar riktigt.

Om Anna

Stickar, samlar på garn, tittar på fåglar, läser och lyssnar på musik (mest Bob Dylan och gamla blues-farbröder). Min garnsamling är enorm (jag överdriver inte, jag har verkligen mer garn än det ryms i en normalstor garnbutik). Kan baka bröd och kakor men inte laga mat. Tycker om alla sorters växter, men ogillar trädgårdsarbete. Vegetarian sedan mer än 30 år. Humanist på villovägar, jobbar numera i IT-branschen.
Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Recept, Sylt, marmelad och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Plum Pot från Pitlochry – den i särklass godaste plommonmarmeladen!

 1. Maria skriver:

  Ska skalet vara kvar på apelsinerna?

 2. catdogs skriver:

  Känner mig så sugen på att sätta igång genast!
  Men det kanske är klokt att vänta tills plommonen mognat klart?
  tänker på sockerhalten.
  Eller vad tror du?

  • Anna skriver:

   Vi gjorde första omgången häromdagen (kunde inte hålla oss…) och den blev lyckad trots att plommonen inte var 100% mogna. Det går att minska ner på sockret, men marmeladen blir lite lösare då. Minskar man på sockret är det bara bra om plommonen är lite fastare.

   Receptet är gammalt och den här plommonmarmeladen liknar ingen annan jag ätit.

 3. Susanne skriver:

  Har aldrig kokat marmelad men blev sugen av ditt recept och med alla plommon som vi har i vårt nya hus måste man ju försöka…
  Men om jag gör blandningen över natten, ska det bara stå i kastrullen till morgon då eller ett dygn?
  Ska det stå kallt eller varmt?
  När jag ska slå upp marmeladen i burkar, ska locket stängas när marmeladen är kall eller varm?
  Fler tips?

  Tack för spännande recept!

  • Anna skriver:

   Det fungerar att låta blandningen stå 12-24 timmar, jag brukar ställa bunken eller kastrullen svall eller kallt (kyl är bra). Är det mycket saftiga och mogna plommon räcker det med 12 timmar. Fastare plommon kan gott få stå några timmar längre. Det är viktigt att apelsinerna skivas tunt och att blandningen rörs ihop ordentligt innan du ställer den svalt eller kallt. Den ska ”safta” sig.

   Låt den kokta marmeladen svalna en aning innan du häller upp på burkar och sätter på lock. Rör i den då och då medan den svalnar – annars sjunker fruktköttet och russinen gärna ner till bottnen. Jag sätter alltid på locken så fort jag hällt upp sylt och marmelad i burken.

   Viktigaste tipset är nog att plommon och apelsiner ska vara rena likson burkarna. Skölj plommonen och skrubba apelsinerna ordentligt. Det är också viktigt att följa koktiderna, då blir marmeladen fin i konsistensen. Tänk också på att det tar några dagar innan den stelnar.

 4. catdogs skriver:

  Det var knepigt att få loss kärnorna!
  Men nu ligger blandningen i grytan och saftar sig,
  jag smakade på den och Mmm…så gott!!

  • Anna skriver:

   Jag har precis hällt upp andra omgången marmelad på burkar. Den blev inte lika fast som första satsen – kan bero på att jag minskade lite på sockret och använde mer mogna och mycket saftiga plommon. Smaken är i alla fall precis lika fin!

  • Jens skriver:

   Jag brukar ta en liten grönsakskniv och skära loss fruktköttet från aprikoser och plommon, det går rimligt lätt.

   /Jens

 5. Jan skriver:

  Hej, oj, jag förstod inte att apelsinskalet skulle vara med. Skar bort det. (!) Har inte hunnit koka marmeladen än, som tur är, ska gå skaffa ekologiska apelsiner och lägga med skalet. Det blir ju en helt annan sak. Det vore kanske bra att skriva in det i receptet? Såg nu att någon annan frågat om det, men jag skrollade inte ner förut.
  Hälsningar
  Jan

  • Anna skriver:

   Hej Jan! Tack för påpekandet! Å andra sidan står det ju inte att apelsinerna ska skalas och jag tänkte nog att det räckte, men jag ska uppdatera. Lycka till med koket!

   • GG/Jan skriver:

    Hej, tack för svar! Det finns alltid nån som missförstår… den här gången var det jag 😦 Var inställd på sylt. Nu är det fixat, kokat och klart. Det blev jättegott! Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s