Überkiller Pastasås (Bolognesebas)

Det finns trick för att mat ska smaka ännu bättre, ett är att inse att fett är en smakbärare, vilket man är en mästare på i indisk matlagning. Detta kan man använda när man lagar mat från andra regioner. I det här receptet får basilika och tomatpuré ge smak åt olivolja som grönsakerna steks i.

4 msk olivolja
torkad basilika
1 gul lök
2 finskurna morötter
eventuellt lika mycket finskuren selleri
2 finskurna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rödvin (helst något gott)
500 g krossade tomater
färsk basilika

  1. Stek löken i olivoljan och basilikan på medelhög värme, tillsätt morötter och ev. selleri och låt fräsa så de blir mjuka men inte brända. I och med att basilikan är med i oljan från början sätter den smak på oljan.
  2. Tillsätt vitlök och vänd runt
  3. Tillsätt tomatpurén och rör runt tills den blandat sig helt med olivoljan, det är det här momentet som gör detta recept till en überkiller pastasås
  4. Tillsätt vinet, låt det koka in lite
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, skölj eventuellt ur paketet med några matskedar vatten, låt koka på svag värme i c:a 30 minuter, mer om du vill ha en ännu tjockare sås
  6. Blanda i färska basilikablad strax innan du ska blanda ihop pastan och pastasåsen. Det ska du, pastasås ska inte läggas som en klick ovanpå pasta, pastan ska få chansen att suga åt sig såsen i ett par minuter.

Som Primo Piatti äter vi den som den är, som huvudrätt serverar vi den oftast med en bönsallad (t.ex. med citronolivolja) och en ångkokt grönsak (broccoli, blomkål).

Om man vill göra en bolognesesås med qourn tillsätter men quornfärs under slutet av koktiden. Tänk på att pasta bolognese i sitt ursprung är en ganska torr sås, då passar det att quorn som är gjort på svamp suger åt sig vätskan.

Det här inlägget postades i Pasta, Recept. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Überkiller Pastasås (Bolognesebas)

  1. Lena skriver:

    Denna pastasås får du gärna lära Anna när jag ska komma och besöka henne. Detta lät så underbart gott och jag kan nog behöva ett rejält mål för att kunna titta på hennes garn förråd! 🙂

  2. Anna skriver:

    Lena, den dåliga nyheten är att jag (Anna) inte kan laga mat… Så räkna med att svälja en hämtpizza någonstans bland alla garnlådorna 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s