Vedångest

Visst, det var ingen vidare dag för isbjörnar idag med 22-23 grader utomhus och strålande sol. Ganska ovanligt väder 1 oktober. Bilden är ifrån oktober förra året, med ett mer typiskt väder för säsongen.

Snart kan den vara här, den där vita substansen vars namn jag inte ens vill nämna. 20 oktober är det tidigaste vi varit med om, 23 november tror jag bestämt att eländet drabbade oss förra året.

I fredags fick vi en påringning från vår värmepumpstekniker angående byte av kompressor. Det blir inte billigt men det är nödvändigt.

Idag insåg jag att jag äntligen måste ta tag i vår vedsituation. Jag är medveten om att den ansvarsfulle hemmansägaren sågar ned i mars-april och sedan raskt sätter igång och kapar och klyver för att veden ska torka över sommaren, varefter den senast 15 september är inburen i vedbon.

I vårt fall har vi en stor hög med kapade vedklabbar som inte är kluvna och som har framlevt sitt liv under en presenning. I somras arbetade jag alla dagar med fint väder, och när det regnade var det inte läge för att klyva ved utomhus. Men idag, sent omsider var det dags.

Vedångest är ett något ironiskt tillstånd i ett sydöstskånskt hemman där det utspritt på fastigheten finns minst 20 m3 ved. Vedångesten handlar mer specifikt om att klyva gamla torra kompisar i halvor och bära in i vedbon. Med lite räkneövning inser man att det i värsta fall behöver bäras in 80-90 st av den stora fiskarkorgen fulla med ved. Helt desperat är situationen inte eftersom vedbon och reservlager i stallet redan rymmer en hel del mer eller mindre torrt.

Tio korgar fick det bli idag, nu gäller det att få till 7 torra dagar till innan snön är här. Och att påminna sig om att vedeldning är till för komfortvärme, inte för att slippa frysa ihjäl.

 

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vedångest

  1. Pingback: Småkryp | Portugal Alentejo - Man ser floden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s