Den ansvarsfulle hemmansägaren

– Hur är den där ansvarskännande hemmansägaren egentligen? frågade Anna medan vi klöv ved.

– Öh, vadå?

– Ja du skrev ju om den ansvarskännande hemmansägaren på bloggen igår. Idag vill jag veta hur han är.

För det första kan det ju även vara en hon, men för enkelhetens skull kallar vi henne för han, ungefär som på den lokala dialekten där allt; hon, han, den, det blir han.

Till att börja med räds inte den ansvarskännande hemmansägaren vare sig Luther eller Weber. Bägge är välkomna att sitta på hans axlar. Arla om morgonen stiger han upp för att påbörja dagens dont.

Den ansvarskännande hemmansägaren tar specifikt ansvar för ängar, skog, boningshuset, ekonomibyggnader och de djur som är hemma samt även de som är på rymmen någonstans i bygden. Anna föreslog att han även ska ta ett helhetsgrepp om miljöförstöring, nedrustning och svältkatastrofer i Afrika, men det tror jag blir lite för mycket även för den mest ansvarskännande hemmansägare.

Däremot kan han ta ett ansvar för lokala hungerkatastrofer genom att laga vitkålssoppa eller lägga upp hundmat i matskålar på bestämda tider.

Den ansvarskännande hemmansägaren följer bondepraktikan, detta gäller speciellt vinterförberedelser såsom nedsågning av träd, kapning, klyvning samt inbärande av ved i vedbon. Lokala avvikelser kan förekomma.

Behöver ett dike rensas eller en snöbärshäck deprimeras räds inte den ansvarskännande hemmansägaren detta uppdrag. Han tillkallar då en fyrbent medhjälpare, gärna av rasen springer spaniel och de griper sig an verket med verktyg och tassar. Att jord och lera täcker deras lekamen vid fullbordat verk är inget som bekymrar dem, möjligen andra flockmedlemmar.

En ansvarskännande hemmansägare har naturligtvis ännu flera plikter, alla kan inte räknas upp, men några förtjänar att nämnas, till exempel byggande av ett förråd för förvaring av 9-10 m3 garn. Vi kan även nämna uppsättande av nya hängrännor, bakande av bröd, inbärande av ved, källsortering av sopor, spårning av försvunna katter, utdelande av knäckebröd till hundar samt tillagande av jordnötssås.

I stora drag och lite mer generellt är detta hur den ansvarskännande hemmansägaren är och vilka hans arbetsuppgifter är.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s