Blodad tand eller Svaret på allt du skulle vilja veta

Tage Tosa på Kiviks Marknad

Lugn! Inget djur har bitit något annat och vi är fortfarande vegetarianer. Nej, den blodade tanden är mer metaforisk och kommer sig av mitt nyfunna självbespeglande intresse för statistiken på vår blogg och de sökord som gör att besökare hamnar just hos oss.

Låt mig försöka besvara de frågor som tycks ligga bakom sökningarna som leder till oss.

”narkos på en hjärtsjuk hund” – Det kan vara vanskligt, fråga veterinären vad de tycker, när Tekla fick livmoderinflammation hade vi att välja mellan en riskfylld operation och att avliva henne. Vi valde operationen och har henne kvar.

”isolera snedtak med spån luftspalt”, ”snedtak kutterspån mot råspont utan luftspalt” , ”isolera snedtak utan luftspalt” – Gör det inte, fukt ska vädras bort. Utan luftspalt kommer fukten att vandra till insidan av yttertaket och så småningom ge upphov till mögel. Du ska använda någon variant av lösull som sprutas in, det finns flera ekologiska alternativ.

”att+bemöta+människor+i+sorg”, ”bemöta människor i skilsmässa” – Lyssna på dem och acceptera var de är i sin sorgeprocess, sorg har sina egna uttryck och sin egen tidtabell.

”hur klär man sig i ull”, ”stickad tröja hur klär man sig?” – Om det är en mössa dra ned den över huvudet, dock ej längre ned än pannan. Vantar sätter du på händerna, strumpor på fötterna, inte tvärtom. Tröja, där sticker du in huvudet i den stora öppningen och armarna i de två korvarna på sidan. Lita på dig själv, du klarar det.

”kan man ha mössa när det är regn och 10 grader?” – Efter den livliga diskussion som uppstod efter gårdagens inlägg får väl frågan anses vara besvarad med Ja.

”hur djur tänker” – Detta är outgrundligt så länge det inte gäller mat, kopulation eller att sätta ranglägre individer på plats.

”rapsolja till hund med blåsljud” – Prova linfröolja, t.ex. den från Gunnarshögs gård.

”vad anser frankl om våra möjligheter att förstå livets mening” – Goda, i den meningen att han anser att vi själva ska skapa meningen med våra liv, förslagsvis genom att göra något bra för andra levande varelser.

”viktor frankl är detta en människa” – Du blandar ihop två olika böcker, Är detta en människa är skriven av Primo Levi, det är en av de bästa skildringarna av koncentrationsläger som finns, rekommenderas varmt.

”var köper man fönstertejp”, ”fönstervadd kan jag köpa det i skåne” – Jag föreslår att du besöker Oscars Hus byggnadsvårdsbutik.

”har någon lyckats med hyposensibilisering” – Ja, jag har lyckats med detta. Jag var helt 100 % pälsdjursallergiker, nu sover jag med en hund som heter Tage. Det hade inte gått utan hyposensibilisering.

”finns det gamla kuloledningar att få tag i ?” – Nej, inte vad jag vet och inte enligt de elektriker eller byggnadsvårdare vi frågat. Gysinge har gammaldags ledningar till lampor.

”isländsk ull väta” – Det är det mest oslagbart bästa i fuktigt väder, inget går upp mot en Lopitröja i fukt och dimma.

”att sjunga före frukost” – Ja varför inte? Kan du inte sjunga rent så kolla med närmaste omgivning om det är ok att du sjunger falskt så tidigt på morgonen.

”hur begränsa vänskap” – Tänk efter vad det är du vill begränsa och var du vill sätta gränser, t.ex. hur ofta man träffas. Ta upp det med din gode vän och var rak och vänlig. Om det är en äkta vän kommer han eller hon att förstå och till och med uppskatta att du varit både ärlig och vänlig.

”förtvinade muskler” – Det finns två metoder. (1) Arbeta mycket hårt fysiskt på fastande mage och ät inget efteråt. (2) Sitt stilla i en soffa, kolla på TV och ät skräpmat.

”diskmaskin miljövänligt” – Skaffa en springer spaniel, ingen fastbränd potatisgratäng kan stå emot den tungan. De är dessutom trevliga att ha med på promenad, att mysa med i soffan och att sova tillsammans med.

”vad hette jesper aspegrens matprogram” – Nog hette det Aspegren mitt i maten? Det var där Jan Hedh fick göra sitt klassiska uttalande: – Man måste unna sig litta.

”ramsågat golv”, ”pris ramsågat” – Ring Micke på Veckebo Såg, han kommer att hjälpa dig, han är verkligen kanonbra att ha att göra med.

”när kommer kylan” – Det spekuleras om detta varje höst. Kolla SMHI:s prognoser regelbundet. Annars kolla på termometern strax efter att du har stigit upp.

”ta ut glädjen i förskott och skiten när den kommer” – Ja varför inte?

”kuggfrågor påven” – Det finns tre; (1) Har påven en lustig mössa? (2) Är påven katolik? (3) Skiter påven i skogen? Svaret på de två första frågorna kan Tekla, ett kraftfullt voff betyder ett klart och tydligt ja. Den sista frågan är mångtydig och kan inte enkelt besvaras med ja eller nej. Troligen är det så att påven inte skiter i skogen i meningen att han struntar i den, men man vet inte. Ej heller är det troligt att han uträttar sina behov i skogen, men man vet inte. Nöden har ingen lag. Fråga Tage och Tekla.

”ska man stänga burken när man hällt i sylt” – Ja det ska man verkligen, och så snabbt som möjligt. Torka av det som eventuellt runnit över. Professionella syltmakare som t.ex. Ljusgrönt värmer dessutom upp burken till 80 grader. Man kan tvista om man dessutom ska vända upp och ned på den.

”dörrpost finns det något lösning om man har lagt fel golv” – Sånt gör jag hela tiden. Antingen får man riva upp eller också får man improvisera.

”får man ha hunden med till haväng” – Ja men du får inte ha den på badplatsen på sommaren och vare sig du eller din hund får gå in på skjutfältet om de har övning och snälla håll din hund kopplad, vi har våra i löplinor och de är lyckliga med det.

”kiviks marknad striptese” – Jag måste göra dig besviken, (1) det stavas striptease, (2) det har inte förkommit på Kiviks marknad på ett par decennier. Du skulle ha levt på 70-talet.

Ok, det borde väl sammanfatta en stor del av det som tycks ha tyngt våra besökares sinnen.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Blodad tand eller Svaret på allt du skulle vilja veta

  1. Inger Österlund skriver:

    Fullkomligt älskar denna blogg !!! :))))))))

  2. Jens skriver:

    Vi tackar och bugar. Vi blandar humor med allvar, högt med lågt, praktiska tips, alldagliga betraktelser och de stora livsfrågorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s