Visdomar från Irish Charlie

Efter de senaste dagarnas introverta navelskådande av bloggens statistik kastar vi oss idag rätt ut i de globala finansstormar som drar över Medelhavet via en utflykt till Australiens Outback och sedan åter tillbaks till våra ängar och vår skog.

1997 reste jag i Australiens Outback med två Landcruisers, den första hette Fidelity och syns på bilden. Fidelity mådde inte alltid så bra och behövde allt för ofta besöka doktorn. En gång i Derby, en gudsförgäten håla i nordvästra hörnet, träffade jag en märklig man på campingplatsen. Det var en mager, vitskäggig äldre irländare vid namn Irish Charlie. Han färdades runt i bushen i det mest osannolika av alla osannolika fordon, en Morris Minor. Han var fattig som en kyrkråtta och unnade sig endast en gång i månaden en portion snabbmat. Däremellan levde han på te och toast.

Efter att ha missionerat för ett yngre holländskt par grep han sig an uppgiften att med en gammaltestamentligt vrede övertyga mig om rättfärdigheten i Irländska Republikanska Arméns kamp mot den onde förtryckaren, de förbannade britterna. Jag var artig men svår att övertyga. Irish Charlie hade även andra teorier. Han reste runt i Australien för att undersöka hur kapitalister köpte upp land som säkerhet inför ett kommande Armageddon. Han var förvissad om att de skulle överge de kollapsande städerna och bosätta sig i bunkrar ute i bushen där de skulle odla sin egen mat och hålla städernas hungrande massor i schack med vapen och privatarméer. Jag förhöll mig ännu artigare och något mer svår att övertyga. Hur som helst, det var ett av de mer ovanliga och mer minnesvärda samtalen jag haft i mitt liv.

Med de nu förhärjande ekonomiska lågtrycken som drar över världen med epicenter i centrala Aten och med Italien som nästa troliga oroshärd är det inte utan att man kan slås av tanken; Vad gör vi om det blir en total ekonomisk kollaps?

Svaret är, reparera jordkällaren och beställ fröer från Runåbergs. Allt eftersom åren har gått har jag insett hur klok Irish Charlies teori om att trygghet är att äga land som kan producera mat är. Tyvärr har kapitalister i Mellanöstern och Kina också insett detta och har köpt upp väldiga arealer i Afrika från småbönder, ett modernt baggböleri. Allt Irish Charlie befarade har redan hänt, om vi undantar Armageddon.

Hit till Annes Hus kommer inga baggbölare och tar marken ifrån oss. Det som började som ett fritidshusprojekt har nu blivit vår plats på jorden, inte bara vårt hemma utan även vår trygghet och bas i tillvaron.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s