Vilse i dimman

Vi har inte varit ute på havet och inte varit vilse och det har inte varit dimma och historien har inget att göra med slaget vid Lützen, förutom att det är en tysk inblandad. Jag kom plötsligt bara ihåg en händelse från min ungdom när jag jobbade idag.

Det var söndag och därmed söndagskappsegling utanför Ystad. Jag tog ut min jolle och seglade samma bana som kölbåtarna bara för träningens skull. Plötsligt avtar vinden nästan helt och en otroligt tät dimma rullar in från havet. Jag hade ingen kompass på jollen och såg därför fram emot att få irra runt ett par timmar tills dimman lättade.

Då kommer en segelbåt med en tysk hippiefamilj glidande. De frågar mig om jag vet var jag är och om jag talar tyska. I den ordningen. På min pidgin-tyska svarar jag att jag kan lite och att vi befinner oss utanför Ystad. De vågar inte segla in, så jag erbjöd mig att vara lots åt dem. Mycket tacksamt tog de min jolle på släp. När jag väl fick hjälp av en kompass kunde jag segla in deras båt i småbåtshamnen, vilket de var mycket förundrade och tacksamma över.

Hippietysken erbjöd mig nu pengar för att jag varit deras lots. Jag avböjde artigt och förklarade att utan deras kompass hade jag fortfarande suttit där ute. – Nå, men en öl kan du väl ta emot, tycker du om öl? På min pidgin-tyska svarar jag:

– Viel dank aber mein Vater will es nemen. Tyskamajjen för förlåta om meningen innehåller allvarliga grammatiska fel.

Just i denna sekund kommer min far ned på bryggan, han har oroat sig för var jag och mina bröder kan ha tagit vägen i dimman. Hippietysken far upp på bryggan och säger till min inte ont anande far: – Du ska inte ta din sons öl, han har lotsat oss in i hamnen, vägrar att ta emot betalning, inte ens en öl.

Min far stirrar på mig och utbrister: – Du huggormars avföda, jag har närt en orm vid min barm. Har du sagt till den här mannen att jag brukar ta öl från mina egna barn?

För er som i likhet med min fader har gått latinlinje, halvklassisk variant förstår anspelningen på grekisk mytologi. Vi andra får ta det som ett utslag av en språkvetares Kapten Haddock-liknande kötteder.

Jag stirrade tillbaka. – Du tog brorsans tyska öl.

Min bror hade varit på en resa till Tyskland, kommit hem med en mycket tidig färja, och när han väl varit tillbaka hemma lagt sig för välbehövlig sömn och kurering. När han vaknar sitter vår far och väntar på honom med oskyldig min vilket väcker min broders värsta aningar.

– Tack min son för att du tänker på din gamle far. Det värmer ett gammalt fadershjärta att ha så snälla barn.

Min bror rusar iväg till sin dykartrunk där han enbart hittar en tandborste, ett par lortiga kalsonger och ett par svettdoftande gympasockor. För övrigt vakuum.

– Var är mina öl?!!!

– Tack, tack min son, det var verkligen snällt.

Ett intensivt letande i huset uppbringade inga tyska öl. Vår dyra moder intog en reserverad och ohjälpsam attityd och till slut fick min bror se slaget förlorat. Ölen var spårlöst försvunna.

På bryggan insåg min far att jag hade en poäng, han brukade faktiskt ta öl från sina söner. Just som jag såg hur det små grå gick på högvarv för att leverera ännu ett dräpande svar kryddat med klassiska referenser eller citat från isländska sagor kommer hippie-tysken rusande med en öl i varje hand.

– Här, här, sa han ivrigt, ta varsin, det finns fler om ni vill ha. Hela båten verkade nedlastad så att man inte kunde se vattenlinjen.

Vi tog farväl av hippie-tysken och hans familj, jag fick masta av jollen och ölen bars hem av min far. Den här gången gömde han dem inte på något hemligt ställe utan de avnjöts med något som modern kokade ihop.

Det var vad man kan kalla en svår barndom med traumatiska situationer som fick hanteras med största finess. Och nu blev det ännu en av dessa skrönor.

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s