Här röjs för att få luft och ljus

När vi får besök är det en kommentar som vi inte blir så glada över; – Oj vad ni har mycket att göra. Det känns alltid lite bittert med tanke på allt vad vi har gjort men som inte syns för en förstagångsbesökare.

Det finns dock en plats där jag är böjd att hålla med och det är det partiet just söder om vårt hus. Bilden visar en liknande vårdag som idag, men när granskogen fortfarande stod kvar. Härligt att den är borta och idag påbörjades nästa projekt; Att röja bort all sly under lövträden.

Slyet består av sälg, askskott som aldrig kommer att bli vuxna pga av askskottsjukan, hallon, några av mig oidentifierade kvistar som sticker upp ur marken och värst av allt, björnbär som trasslar in sig i allt annat.

Några döda träd fälldes med motorsågen, slyet attackerades med röjsåg utrustad med en ny typ av blad som jag till min egen överraskning hittade i stallet. Även med maskiner är det ett rätt drygt jobb, ytan är ungefär så stor som tre konventionella villaträdgårdar. Vår plan är att göra den här delen av fastigheten till ett woodland. Anna konstaterade belåtet att det började likna en park. Det är bra med en optimistisk syn på framtiden.

Röjsåg är tyvärr delvis ett illusionist-verktyg. Så fort man är klar börjar slyet växa igen. Planen är att om vi lyckas få bort de värsta tentaklerna av björnbär kan vi komma åt att gräva upp rötterna när de börjar sticka upp igen. Nästa fas när vi krattat upp och röjt bort gamla pinnar och annat avfall (platsen har även använts som lokal soptipp) är att systematiskt gå över den med lie, det magiska verktyget för att skapa ängar.

Just nu njuter vi av de första snödropparna och till nästa höst ska vi gräva ned lökar. Den som vill skapa en trädgård får inte ha bråttom.

Och suck, vilken träningsvärk jag kommer att ha i morgon.
Detta inlägg publicerades i Livet på landet, Trädgård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Här röjs för att få luft och ljus

 1. Emma skriver:

  Heja Heja, det här ser lovande ut! Det BLIR bra, så småningom…

 2. Anna skriver:

  Du skulle se hur vackert det är när ormbunkarna (strutbräken i massor) grönskar.

  I höst ska vi sätta lök- och knölväxter i denna del av trädgården (snödropparna är förvildade och de har fått föröka sej själv under de senaste 25-30 åren). Jag skulle vilja ha en matta av vintergäck här och tidiga narcisser.

 3. Emma skriver:

  Mmm, Matteuccia strutiopteris. Deras limefärgade spröt som snurrar upp sig när solen och värmen kommer måste nog klassas som växtporr…

 4. Pingback: Växtporr | Annes Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s