Pasta con gli Spinachi – Pasta med spenat

När jag reste i Australiens outback 1997 var det inte så kul med maten i småbyarna. Steak, eggs and chips mate. Så kom jag till Barossa Valley. På en av de större vingårdarna hade de en alldeles utmärkt restaurang där jag beställde in en vegetarisk pasta med spenat. Till detta serverade de sin egen fantastiska Semillon-Chardonay, precis rätt tempererad.

Jag trodde att jag kommit till himmelriket. Där satt jag och åt på vit duk, åt mat som smakade ljuvligt och drack ett paradisiskt gott vin. Lyckligtvis är denna rätt extremt enkel att återskapa.

1 schalottenlök
1-3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin, helst en semillon-chardonay
2,5 dl sojagrädde
400 g frusen spenat, eller ännu hellre färsk
ihålig pasta, bucatini, penne, rigatoni el.dyl.

  1. Finhacka schalottenlöken, skär vitlöken i klyftor, stek några minuter i olivoljan utan att den tar färg
  2. Tillsätt vinet, koka upp
  3. Tillsätt sojagrädden, koka ihop i 5 minuter
  4. Häll i spenaten och tina upp den, koka inte längre än att den fortfarande är fräsch
  5. Salta och peppra på slutet
  6. Under tiden kokar du pastan al dente, någon minut kortare än det står på paketet
  7. Blanda sås och pasta i den största av de två kastrullerna, låt pastan suga åt sig såsen och mjukna

Servera med t.ex. bönor med en dressing av vitvinsvinäger och ofiltrerad olivolja. Riv parmesan om du äter ost över.

Till maten kan du dricka vatten. Och. Ett glas rätt tempererat semillon-chardonay.

Den här rätten fungerar så klart alldeles utmärkt som en primo piatti. Den har bara ett fel. Den är så jäkla god att det finns risk att man äter sig mätt innan man kommer till secondo piatti.

Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Pasta, Recept och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pasta con gli Spinachi – Pasta med spenat

  1. Märit skriver:

    Tack för receptet! Det kommer jag att prova snarast! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s