Green Dream – Rispappersrullar med asiatiska grönsaker

En egen köksträdgård är en välsignelse för den som gillar att laga med ovanliga grönsaker. Det här mycket enkla och smakliga receptet är inspirerat av en kambodjansk maträtt jag åt i ett hål i en vägg i Sydney, kakel på väggarna, ljusrör i taket och ljuvliga smaksensationer mot gommen. Ovetande som jag var trodde jag att den var gjord på spenat. I själva verket var det troligen en mix av olika gröna blad.

Sås
1 msk muscovadosocker (ta palmsocker om du kan få tag på)
1,5 msk risvinäger
2 msk tamari
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad bit ingefära (eller galangal)

ris, gärna klibbigt
rispappersnudlar, fyrkantiga

rapsolja
färsk lök
baby pak choi, skuren i strimlor
gurka skuren i avlånga bitar
broccoletto, skuren i bitar
rödbladig mizuna, mibuna, grön och röd sareptasenap, semposai, komatsuna m fl asiatiska bladgrönsaker
sesamolja

Såsen är anpassad för 2 personer, jag gör 3 dl ris för 2 personer, grönsakerna tar man ganska rikligt av beroende på vad man har och kan få tag i.

 
  1. Koka riset, vänta tills det är ett par minuter kvar av tiden innan du börjar hetta upp woken
  2. Woka löken, lägg den åt sidan
  3. Woka pak choi, tjocka vita stjälkarna först,
  4. Woka broccoletto och sedan gurkan, lägg åt sidan
  5. Woka alla finklippta gröna blad i 30 sekunder, lägg tillbaka allt det redan wokade rör om och häll till sist på såsen, dutta på sesamolja, salta och peppra eventuellt.
    Från (2) till (5) ska det ha tagit max 3 minuter, det gäller att vara snabb.
  6. Blöt rispappersnudlarna i varmt vatten, lägg dem på en plan ren yta, lägg på ris och grönsaker, vik in sidorna, rulla ihop.
    Jag gör en portion i taget, man kan servera med ris, färska grönsaker och hälla på tamari efter tycke och smak.

Behöver jag påpeka hur otroligt god den här rätten är? Annas kommentar när vi åt var:

– Vilken fräsch mat! Tänk vilken trist mat vi har i Sverige, allt är brunt och sönderstekt, varför kan man inte få äta så här varje dag?

Tja, det bygger på egna odlade grönsaker, möjligheten att få tag på tamari, risvinäger och rispappersrullar samt den egna vilja att unna sig något gott. Sedan är det mycket lättlagat.

Vän av ordning kanske morrar och säger att det här sannerligen inte är renlärigt utan en cross-over-mix av olika asiatiska stilar, ingredienser och traditioner. Kanske det, huvudsaken är att det är gott.
Annonser

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s