Aanfaall! Aanfaall!

En dag som denna efter dagen när Zlatan den unge hjälte, som sprang i rök och damm, sparkade på bollen, men nådde inte ända fram, ja en dag som denna påminner mig om fotbolls-VM för en mängd år sedan.

På 90-talet arbetade jag i ett EU-projekt som skulle hitta på idéer till nya mobila telekomtjänster. I projektet hade vi bland annat en rolig holländare som hette Sietse. När vi hade projektmöte i Sverige bad Sietse mig att ta med honom till Ribersborgs Kallbadhus. Det tyckte han mycket om.

Som motprestation tog han med mig och en annan holländare, Hans, till ett badpalats i södra Holland när vi hade projektmöte i Aachen. Vi smet iväg under förevändningen grupparbete. Badpalatset var som badpalats brukar vara, men efter badet körde vi in till den lilla staden Valkenburg för äta, dricka öl och kolla på fotbolls-VM. Till saken hör att Sietse dels är fries, dels fotbollstokig. Frieser anses vara lite bakom flötet av övriga holländare och är måltavla för Norge-liknande historier.

Holland spelade mot Marocko, matchen var otroligt seg på grund av marockanernas defensiva spel och holländarnas ovilja att ta några risker. Vi satt och glodde håglöst. Sietse, ingen vän av defensiv fotboll, blev i lika delar irriterad på dels spelet, dels på pubens passiva publik. Till slut strök han ölskummet ur mustaschen reste sig och höll ett brandtal.

Hur skulle ett lag kunna vinna om det inte fick stöd av sin publik? Ingen på puben hade ett bra svar på frågan. Och hur skulle det vara om vi som var här gjorde något för att stödja våra oranga gossar, huh!? Gå nu upp till baren köp en stor öl och så visar vi att vi inte tänker låta oss förnedras av några jäkla marockaner!

Folk masade sig iväg till baren, vi fick snabbt tre stora öl på husets bekostnad och när alla fått sig en klunk öl organiserade Sietse hejaklacken. Han fick hela puben att ställa sig upp och taktfast skandera: Aanfall! Aanfall!

– Du vet att han är från Friesland, viskade Hans till mig.

Men tron kan som bekant försätta berg, för rätt som det var i slutminuterna lyckades Holland göra mål och vann matchen. Hela Valkenburg exploderade i en orgie av orange tröjor och jublande människor.

– Där ser du, sa Sietse belåtet till mig. Bara man stöder sitt lag, så går det vägen.

Så där kära läsare har ni förklaringen. Vad gjorde du egentligen i går kväll? Satt du klistrad framför TV:n och vrålade: Anfall! Anfall! Eller vad hade du för dig egentligen? Huh!

Detta inlägg publicerades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Aanfaall! Aanfaall!

  1. Jag hade öl och jag skrek och tjoade! Men det räckte inte med utlandssvenskarnas stöd! /Jan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s