Gryta på zucchini och aubergine med kardemumma, svarta senapsfrön och kokos

Ett recept på en grönsaksgryta med en het och ovanligt kryddad kokossås. Kryddningen är närmast en sydindisk variant.

rapsolja
hela kardemummakärnor
hela svarta senapsfrön (leta i krydd- eller asiatiska butiker)
gurkmeja
gul lök skuren i medelstora bitar
1 aubergine skuren i medelstora bitar
1 zucchini skuren i medelstora bitar
färsk lök efter behag
1 finskuren chili (så het som du pallar med)
3-4 finskurna klyftor vitlök
1 finskuren bit ingefära
2 stora tomater skurna i medelstora bitar
1 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk

  1. Skär auberginen i bitar, lägg på hushållspapper, salta, låt svettas i minst en kvart innan den ska stekas, torka av den innan den går i grytan
  2. Värm olja och kryddor i en tjockbottnad gryta. Jag brukar använda ögonmått för kryddorna, jag tror att det är c:a 1/2 msk av varje sort
  3. Stek löken på medelhög värme, lägg först i zucchini, sedan aubergine, stek tills vätskan försvunnit
  4. Lägg i chili, vitlök, ingefära och färsk lök, rör om så att grytan får smak
  5. Lägg i tomaterna, koka upp, tillsätt tomatpuré och kokosmjölk, koka i 10 minuter

Servera med ris. En väldigt god och aromatisk grönsaksgryta med sydindisk kryddning.

Om Jens

Matlagningsintresserad hemmansägare.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Recept och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s